Eksportfirmaer bebuder svag jobvækst

Hver anden eksportvirksomhed forventer at øge staben i det næste år. Det er positivt, men indikerer samtidig en meget langsom forbedring på arbejdsmarkedet.

Mere end hver anden eksportvirksomhed venter at skulle øge staben i det næste år.

Normalt ville det blive tolket klart positivt. Men i en periode, hvor netop eksportvirksomhederne er de eneste i klar medvind, skulle det faktisk helst være endnu mere overbevisende.

»Jeg havde nok egentlig troet, det ville se bedre ud for eksportvirksomhederne. Måske er de ved at erkende, at tempoet i verdensøkonomien løjer af. Men selvfølgelig er det positivt, at der trods alt er flest, der tror på flere ansatte,« siger Michael Stæhr, senioranalytiker i Sydbank.

Det er analyseinstituttet Rambøll, der som en del af det faste Eksportbarometer for Morgenavisen Jyllands-Posten har spurgt eksportvirksomhederne om deres forventninger til beskæftigelsen.

Lidt for positive


Lige over hver en anden siger, de forventer at se en stigende medarbejderstab, 40 pct. tror, den vil være uforandret, mens kun hver 20. virksomhed tror, den vil falde.

»Man kunne da godt have håbet, det var flere, der troede på stigende beskæftigelse. Men måske er de lidt bekymrede for, hvad der sker i euroområdet og med den amerikanske gældssituation,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos.

Han glæder sig over, at der trods alt er fremdrift.

»Eksporten er den eneste drivkraft, der er i dansk økonomi, og i det lys er det positivt, at hver anden trods alt tror så meget på fremtiden, at de forventer at få brug for flere ansatte,« siger Mads Lundby Hansen.

Noget tyder på, at virksomhederne har en tendens til at være lidt for positive i deres syn på fremtiden.

Flere vil skære i staben


I Rambøll-målingen fra december sagde kun 8 pct. af eksportfirmaerne, at de forventede at reducere staben. Men nu, et halvt år senere, siger hver fjerde virksomhed, at de har skåret i staben.

»Det er forholdsvis mange, når man tænker på, at det er eksportbranchen, dvs. de virksomheder der kører bedst i øjeblikket. Det viser også, at virksomheder måske har en tendens til at have lidt for positive forventninger til fremtiden,« siger Michael Stæhr, senioranalytiker i Sydbank.

Både han og Mads Lundby Hansen tror, det danske arbejdsmarked kun langsomt vil komme til kræfter igen - det ændrer denne måling ikke ved.

Mindre bruttoledighed


De tror, bruttoledigheden, dvs. inkl. ledige på aktivering, vil ligge på omkring 160.000 ved udgangen af året, hvor den i øjeblikket ligger en smule over.

BRANCHENYT
Læs også