Uklar besked om omkostninger

Den nye centrale investorinformation rummer kun nogle af omkostningerne ved at eje investeringsbeviser.

Den centrale investorinformation giver ikke privatinvestorerne hele sandheden om prisen for at købe og eje investeringsbeviser. Det langt bedre danske ÅOP-nøgletal indgår ikke.

ÅOP rummer de samlede direkte og indirekte omkostninger over tid ved at spare op i en investeringsforening. Mens den nye investorinformation blot rummer nogle mere overordnede omkostningstal.

»Vi havde gerne haft det nye danske ÅOP-nøgletal med, men det er ikke en mulighed, fordi indholdet er bestemt af EU. Derfor må investorerne fortsat selv finde ÅOP på vores eller foreningernes hjemmesider,« siger kommunikationschef Torben Groth Hansen fra Investeringsforeningsrådet.

Skønhedskonkurrence


Han beskriver den centrale investorinformation som en mulighed for investorerne for at lave skønhedskonkurrence mellem investeringsafdelinger fra alle EU-lande.

»Målet er at styrke konkurrencen på tværs af landene og gøre det nemmere at vælge den afdeling, som passer bedst til ens ønsker og risikovillighed,« siger Torben Groth Hansen.

Alle investeringsforeninger i EU skal lave investorinformation for deres afdelinger inden den 1. juli 2012. I Danmark var flere foreninger parat den 1. juli 2011, hvor loven trådte i kraft.

Sydinvest og Nordea Invest har således investorinformationen på plads.

Danske Invest følger snart efter.

»Vi forventer, at Danske Invest er klar med deres investorinformation i august, og herefter vil vi begynde med at udlevere deres materiale,« siger afdelingsdirektør Christian Kirk, Danske Bank.

BRANCHENYT
Læs også