Investorer sendes på detektivjagt

Bankerne er ikke tvunget til at udlevere den EU-bestemte varedeklaration af investeringsbeviser fra konkurrenter, selv om kunderne spørger efter den. Forbrugerrådet kritiserer, at det dermed bliver kunderne selv, der skal finde den centrale investorinformation.

EU-Kommissionens ambition er klar. Alle private købere af investeringsbeviser i EU-landene skal have en let sammenlignelig information på to sider om risiko, historisk afkast og omkostninger.

Men virkeligheden lever ikke helt op til ambitionerne. Bankerne skal nemlig kun udlevere kunderne varedeklarationen - central investorinformation - fra de investeringsforeninger, hvis beviser de får penge for at sælge.

Vil man købe investeringsbeviser, som ens bank ikke rådgiver om, må man selv finde den såkaldte centrale investorinformation på internettet, printe den ud og foretage sammenligningen.

Afdelingsleder Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet kalder det »mudret«, at banken gerne vil sælge produktet, men ikke give kunden information at tage investeringsvalget på.

»Det er ikke i overensstemmelse med hensigten bag de nye lovregler. Det er generelt en vanskelig opgave for almindelige mennesker at finde ud af, hvordan økonomien omkring investeringer egentlig er. Det generelle billede i dag er, at bankerne er meget tilbageholdende med at give præcise oplysninger, og meningen med de nye regler er jo netop, at det skal sikres, at almindelige ikkeprofessionelle investorer altid får de centrale oplysninger, inden de investerer, uden selv at skulle på detektivjagt,« siger Vagn Jelsøe og tilføjer, at Forbrugerrådet overordnet ser positivt på den mere overskuelige information.

Klar skillelinje


..

BRANCHENYT
Læs også