Børsens miniput

Viborg HK - Danmarks næstmindste aktie.

At et selskab sjældent kan være for småt til at være noteret på Københavns Fondsbørs, er denne ”Ugens Aktie” et godt eksempel på.

Den samlede markedsværdi for Viborg HK er blot på 10 mio. kr., hvilket gør selskabet til det næstbilligste på Fondsbørsen. I skrivende stund er det kun selskabet SCF Technologies, der samlet set koster mindre.

Ikke desto mindre er der en række spændende tiltag i gang i håndboldklubben fra den jyske domkirkeby, som er i gang med et større strategiskifte. Omkostningerne er blevet reduceret kraftigt, og på indtjeningssiden håber man på, at ansættelsen af den tidligere verdensmester Anja Andersen kan være med til at øge klubbens brandværdi og derved skabe grobund for højere sponsorindtægter.

Viborg HK's liv som børsnoteret selskab begyndte i 1999, da klubben som den første håndboldklub i Danmark blev noteret på Fondsbørsen. Klubbens damehold havde op gennem 90'erne oplevet en enorm sportslig succes, og ledelsen følte, at man ved at børsnotere Viborg HK kunne tilføre den kapital, der var nødvendig for at bringe klubben et skridt videre mod den absolutte top i europæisk håndbold.

Sportsligt var dette rigtigt set af ledelsen, hvilket bl.a. er bevist med tre guldmedaljer i EHF Champions League, hvor dameholdet senest i foråret 2010 kunne lade sig hylde som mestre og derved reelt smykke sig med titlen ”Verdens bedste kvindelige håndboldhold”.

Ikke helt smertefri


Økonomisk har succesen dog ikke været smertefri, hvilket aktionærerne har fået at føle. En strategi, hvor der satses både på dame- og herreholdet, har medført stigende omkostninger, da herrerne har været lang tid om at indfri de sportslige ambitioner og kun en enkelt gang har vundet danmarksturneringen.

Manglende økonomiske resultater har fået aktiekursen til at rasle ned, og en aktie, der i 1999 kostede 270 kr., kan lige nu erhverves for 17 kr. Dermed følger Viborg HK i fodsporene på andre børsnoterede sportsklubber, hvis værdier er blevet kraftigt reduceret, efter at finanskrisen indtrådte.

Direktør i Viborg HK, Peter Cassøe, mener da heller ikke, at det store kurstab afspejler den reelle værdi i aktien. Han siger:

»Vi har forbedret vores forretningsplan og mener, at vi går en lovende tid i møde med øgede indtjeningsmuligheder. Samtidig råder Viborg HK over betydelige likvide beholdninger, og egenkapitalen er på et niveau, hvor kursen virker meget attraktiv.«

Udsigt til øget omtale


Ansættelsen af Anja Andersen ventes at bringe øget omtale og sponsorindtægter til Viborg HK. Samtidig er det en del af en langsigtet strategi om at styrke klubbens i forvejen omfattende talentarbejde for derigennem at have adgang til morgendagens stjerner. Derudover arbejdes der på højtryk for i samarbejde med Viborg Kommune at opføre en ny arena med plads til 5.000 tilskuere. En endelig afgørelse ventes inden udgangen af året, men bliver arenaen en realitet, vil det betyde et større indtjeningsgrundlag for Viborg HK, som derved kan vende de seneste års omsætningsnedgang.

På omkostningssiden er der også blevet reduceret kraftigt i de seneste år. Specielt udgifterne til spillerlønninger var kommet ud af proportion med indtjeningsmulighederne, hvilket har medført negative driftsresultater i de seneste tre regnskabsår. Da spillerkontrakterne ofte løber over flere år, tager det tid at omstille sig til et lavere indtjeningsniveau. Men direktør Peter Cassøe mener, at man efter flere års nedskæringer er tæt på målet og ikke kan skære mere i omkostningerne, uden at det får negative sportslige konsekvenser.

Emotionelle grunde


På trods af, at aktiekursen er faldet 93 pct. siden børsintroduktionen i 1999, kan der være flere emotionelle grunde til at investere i Viborg HK. Således nævner direktøren, at man som aktionær har mulighed for at deltage i både en hyggelig generalforsamling og specielle events arrangeret af klubben.

Dette kan være en af årsagerne til, at Viborg HK stadig har over 1.600 aktionærer på trods af den lidet flatterende kursudvikling. Aktionærer, som ifølge direktøren primært har investeret, fordi de besidder et meget stort håndboldhjerte og derfor vil klubben det bedste.

BRANCHENYT
Læs også