Iværksættere: Fri fra hovedfeltet

»Al opstart er vigtig, men det vigtigste er det lille mindretal - og det gælder i alle lande - som kommer ind i vækst.

Her ligger den store jobskabelse, og det er virkelig noget, Danmark har brug,« siger Torben Bager, professor og leder af Idea Entrepreneurship Centre på SDU.

»Langt de fleste vækstvirksomheder er almindelige markedsdrevne virksomheder. Det gælder om at placere sig et sted i markedet, hvor der ikke befinder sig så mange i forvejen. Man skal fri fra hovedfeltet og ud i det blå ocean.«

Torben Bager opmuntrer potentielle iværksættere til at kaste sig ud i det, da det ikke er specielt krævende at etablere virksomhed. Desuden kan man få hjælp til det.

Samtidig er der ingen grund til at tro, at man partout skal kaste sig ud i højteknologiske genialiteter for at få succes.

For samfundsøkonomien er det alfa og omega, at der kommer gang i iværksætteriet. Først og fremmest er argumentet økonomisk, for i alle tilfælde skaber en iværksætter en enkelt eller to private arbejdspladser, og i de bedste tilfælde endnu flere.

Siden Morgenavisen Jyllands-Posten den 10. juli beskrev fire unge danske iværksættere, har det ikke skortet på henvendelser med lignende historier, og ifølge professor Torben Bager kan man ikke få inspirationskilder nok. Uanset om man rækker efter stjernerne eller satser på det mere jordnære, er inspirationskilder vigtige.

»Man kan næsten ikke undervurdere dem. Herhjemme kan det være Martin Thorborg, og i en endnu større målestok er det Apples Steve Jobs. Men små og mindre ambitiøse iværksættere har bestemt også deres berettigelse. Det er vigtigt at starte overskueligt, og det behøver ikke at være verdens syvende vidunder i første hug. Det finder man som regel ud af hen ad vejen,« beroliger Torben Bager.

Mød endnu en håndfuld af Danmarks iværksætterspirer: Rune Jensen, Mogens Møller og Sune Nørgaard, Søren Højby Skriver og Jakob Heskjær.

..

BRANCHENYT
Læs også