16-årig bruger ferien til at etablere virksomhed

Den 16-årige aalborgenser Søren Højby Skriver har ikke brugt sommerferien til at dase, men til at stifte eget firma.

Sommerferien mellem 9. klasse og handelsskolen kan man bruge på mange ting, men det er de færreste, der som 16-årige Søren Højby Skriver benytter ferieperioden til at få eget cvr-nummer og etablere virksomhed.

Faktisk havde han slet ikke troet, at det var muligt at få cvr-nummeret på grund af sin alder. Men det kan godt lade sig gøre, hvis man ansøger Statsforvaltningen, så nu er det kun svartiden på 13 uger, den unge iværksætter kan irriteres over.

Som for de fleste teenageiværksætteres vedkommende er e-handel omdrejningspunktet for Søren Højby Skrivers virksomhed SHS Media. Gennem den har han flere projekter under opsejling, men det første konkrete er onlineshoppen Xfun.dk, hvor han sælger koder og dermed adgang til Xbox-spil.

Foreløbig har han tjent 50.000 kr. om året og har ikke haft behov for penge udefra, og derfor er han helt rolig for en eventuel risiko.

»Jeg kan aldrig tabe mere, end jeg har tjent, fordi jeg har aldrig lånt penge i banken eller sådan noget,« fortæller han og slår samtidig fast, at skolen har førsteprioritet, når den starter.

»Det her bliver min hobby, og det kan sagtens spille sammen,« forsikrer han.

Mål: sin egen chef


Men iværksætterdrømmen er ikke midlertidig. Han skal være sin egen chef, og han vil have et arbejde, der ikke føles som arbejde.

»Jeg startede som opvasker, og det var ikke lige mig. Så begyndte jeg det her, fordi jeg altid har interesseret mig for forretning. Her i sommerferien arbejder jeg med det, lige så snart jeg har tid.«

Den 16-årige iværksætter har ikke sin forretningsdrift fra familien:

»Da jeg begyndte, sagde min familie: »Fint nok, men det varer nok ikke ved.« Nu er det helt normalt at snakke om. Hvad angår mine venner ved de nærmeste godt, hvad jeg går og laver, men det er først nu, at jeg siger det til flere. Inspirationen kommer nok fra, at jeg altid har set op til de store direktører og deres store biler. Så jeg har ikke arvet det fra nogen,« erklærer Søren Højby Skriver.

Og så er iværksætterportalen Amino.dk ikke til at komme uden om. Uden hjælpen fra Amino-netværket havde den 16-årige næppe kastet sig over iværksættertilværelsen.

Søren Højby Skrivers iværksætterkarriere slutter formentlig ikke med Xfun.dk. I hvert fald har han mod på mere og er allerede i gang med andre projekter.

»Jeg snakker med andre om nogle onlineprojekter med forskellige reklamekoncepter inden for e-business. Det er der, jeg er stærkest, og det er det, jeg interesserer mig for. For mig er det lettere at lave en side, indsætte nogle reklamer og tjene nogle håndører - end at lave alt muligt andet.«

..

BRANCHENYT
Læs også