Realkreditten slipper nådigt fra nedgradering

Det magtfulde ratingbureau Moody's har endnu engang fældet dom over dansk realkredit, der slipper billigt i denne omgang.

Nykredit har mistet topkarakteren for en del af sine obligationer, og BRFkredit kæmper for at undgå yderligere nedgradering.

Alligevel er dansk realkredit sluppet nådigt fra den seneste rusketur i det magtfulde ratingbureau Moody's maskine.

Det indtryk står tilbage, efter at et nyt slag i kampen om dansk realkredits kreditværdighed netop er afsluttet.

Den 1. juli nedgraderede Moody's BRFkredit, DLR Kredit og Nykredits udstederrating. I torsdags kom så den ventede revurdering af de tre institutters obligationer. Den indebar blandt andet en nedgradering af en del af Nykredits obligationer (Kapitalcenter D) til Aa1, mens de resterende bevarer deres rating.

»Det er godt, at Nykredit er kommet så flot igennem. Det er en succes for hele systemet. Efter den beskydning, det danske realkreditsystem har været under de seneste måneder fra Moody's og den international finanspresse generelt, så er det positivt, at Nykredit kommer godt ud af det her. Det glæder os oprigtigt,« siger direktør i DLR Kredit, Jens Kr. A. Møller, til FinansWatch.

Klaret det fint


Selv undgår DLR Kredit mod større sikkerhedsstillelse i sine kapitalcentre, at nedgraderingen af udstederratingen medfører, at man mister Aa1- ratingen af sine obligationer.

»Det er positivt, at systemet rent ratingmæssigt ikke rykkes voldsomt over en kam. Hvis hele systemet fik et eller flere ”notches” (hak, red.) ned, så ville det sende et signal om en anden kreditkvalitet i det danske realkreditsystem efter den 28. juli. Det signal, som vil være helt forkert, undgår vi med det her,« siger Jens Kr. A. Møller.

Knap så godt ser det ud fra BRFkredit, der endnu ikke har kunnet blive enige med Moody's, som derfor har sat selskabets obligationer på ”vurdering” for en mulig nedgradering. Det ændrer dog ikke på det generelle billede, vurderer Erling Skorstad, chef for obligationsinvesteringer i Nordea Asset Management.

»Generelt har det danske marked klaret sig rigtig godt. Man har ikke set de downgrades, man har set andre steder. Det er stadigvæk lidt overraskende for os, at Moody's vælger at sige, at det hele det danske system ikke er Aaa-rated, men det her dokumenterer i store træk stadigvæk, at det danske system er et rigtigt godt system med en meget stor sikkerhed,« siger han.

Ringe effekt i markedet


Efter meldingen fra Moody's hæfter han sig ved, at ratingen af dansk realkredit trods alt stadig er god, og at nedgraderingen ikke har været så voldsom som frygtet. Nedgraderingen af Nykredits obligationer har dog kunne mærkes en smule i markedet.

»Umiddelbart betyder det ikke voldsomt meget, for det var egentlig forventet. Man har set priserne flytte sig en anelse. Priserne på de kapitalcentre, der er blevet downgradet i Nykredit, har givet sig cirka 10 øre, så det har haft en effekt,« siger han.

Realkredit Danmark opsagde kort inden nedgraderingen af de øvrige institutter sit samarbejde med Moody's, fordi man er utilfreds med ratingbureauets syn på dansk realkredit.

BRANCHENYT
Læs også