Forebyggelse kan dæmpe prishop

Den øgede risiko for ekstremt vejr stiller forsikringsselskaberne over for stigende priser på genforsikring, men forebyggelse kan være med til at holde stigningerne nede, mener analytiker.

Skybrud og storme har de seneste år været med til at hæve de danske forsikringsselskabers udgifter til genforsikring.

Det voldsomme skybrud, der ramte hovedstadsområdet først i juli, er kun med til at sætte en tyk streg under den tendens, lyder det fra et af verdens største genforsikringsselskaber, Swiss Re.

I en kommentar til FinansWatch lyder det blandt andet:

»Swiss Re bliver nødt til at afspejle denne øgede frekvens og alvorlighed i skybruddene i vores pris på genforsikring.«

Genforsikringsselskabet peger samtidig på, at internationale katastrofer, som jordskælvet i Japan, har været med til at presse priserne op i 2011.

Forebyggelse


I brancheforeningen Forsikring og Pension peger juridisk rådgiver Claus Tønnesen på, at flere forsikringsselskaber nu tager konsekvensen af det ekstreme vejr i Danmark ved at stille krav til kunderne. Et tiltag, der kan være med til at imødekomme prisstigninger på genforsikring, mener han.

»Der kommer en modreaktion fra selskaberne, og det er for eksempel, at de begynder at have mere fokus på, at kunderne skal skadeforebygge,« siger Claus Tønnesen.

Sådan lyder det også fra Jens Ellborg, reassurancechef i Topdanmark.

»I forbindelse med de reassurancedækninger, der er blevet påvirket direkte af skybruddet, kan genforsikringspriserne blive påvirket. Men man må også forvente, at hvis der kommer nogle begrænsninger i forhold til dækningen, så vil det påvirke genforsikringspriserne,« siger han.

Forebyggelse kan have betydning for priserne hos genforsikringsselskaberne, mener forsikringsanalytiker i Sydbank, Nicolaj Jeppesen.

»På sigt kunne det sagtens tænkes, at det vil have en positiv betydning. Men det kommer også an på, hvor dygtige forsikringsselskaberne er til at beregne disse risici meget mere specifikt end tidligere. Hvis de kan det, forventer jeg, at genforsikringsselskaberne vil kigge positivt på det, for genforsikringsselskaberne vil heller ikke have interesse i at tage alt for høje præmier i forhold til deres konkurrenter,« siger han.

Alle bliver ramt


Hos Tryg peger man på, at eventuelle prisstigninger vil ramme alle markedsaktører lige hårdt.

»Genforsikring og almindelig forsikring bygger på, at der skal være en sammenhæng mellem pris og risiko, og hvis man fornemmer, at risikoen for store udbetalinger stiger, så stiger prisen også,« siger Troels Rasmussen, kommunikationsdirektør i Tryg.

BRANCHENYT
Læs også