Nøgletal fra USA lukkede aktiefesten

Fra mandagens start var der gjort klar til aktiefest på det danske marked, efter at de amerikanske politikere var nået frem til en aftale om at hæve gældsloftet.

Noget markedet havde sukket efter i flere uger. Men festen varede kun kort, og et sæt dårlige nøgletal fra USA sendte investorerne slukørede hjem.

Det danske C20-indeks klarede ikke at holde plusser og endte i minus 0,5 pct. i indeks 418,58 efter at have startet dagen omkring 1,6 pct. oppe.

»De amerikanske nøgletal var markant dårligere end ventet, og det gav et ordentligt hak nedad. I forvejen var stemningen ebbet ud fra de euforiske første timer. Investorerne går mod sikre havne, og der er meget stor usikkerhed om gældssituationen i USA og Europa. For det første er aftalen ikke stemt hjem endnu i USA, og for det andet er der ingen, der ved, hvordan kreditvurderingsbureauerne vil reagere på aftalen,« siger chef for skandinaviske aktier i Sydbank, Ole Kjær Jensen.

De amerikanske politikere ser ud til at være blevet enige om en aftale, der vil hæve gældsloftet med 2.400 mia. dollars mod budgetnedskæringer i samme størrelsesorden. Det står dog fortsat hen i det uvisse, om det er nok til at beholde landets AAA-vurdering.

»Gældskrisen er langt fra overstået. Nervøsiteten omkring Sydeuropa er også markant til stede stadigvæk, hvilket vi også ser i schweizerfrancens styrkelse og de store fald, vi ser i Italien og Spanien. Før dette her skal blive bedre, skal kreditvurderingsinstitutterne give noget afklaring på, hvorvidt USA bliver nedjusteret. Det er omkring 50/50. Og så skal vi se, om Spanien og Italien bliver draget yderligere ind i krisen,« siger Ole Kjær Jensen.

De selskabsspecifikke nyheder var der færre af mandag, da kursudsvingene var bestemt af de store begivenheder.

Vestas blev fra morgenstunden endnu en gang omtalt som opkøbskandidat, denne gang af analysehuset Jefferies. En eventuel købers opgave blev kun lettere, da aktien i det generelle udsalg faldt med 1,8 pct. til kurs 112,6. Værst gik det for ellers defensive TDC, der dykkede med 2,6 pct. til kurs 47. TDC kommer med regnskab torsdag, og analytikerne forventer en fastholdt omsætning og et forbedret driftsresultat i forhold til sidst år.

Carlsberg endte dagen med en lille stigning. Selskabet fortalte mandag eftermiddag, at man har startet et joint venture med kinesiske Chongqing Brewery, der skal drive 12 bryggerier. Carlsberg vil sidde på 30 pct. af joint-venturet. Carlsberg steg 0,2 pct. til kurs 511.

Helt ude i sidepapirerne gennemførtes opkøbet af Cimber Sterling. Det førte til tal for, hvor udvandede de resterende aktionærer er blevet. Carsten Rees, Ree Kredit, ejer nu 3,21 pct. af selskabet mod 11,0 pct. i seneste årsregnskab. Jørgen Nielsen, Hans Ingolf Nielsen og Lone Marie Koch besidder hver indirekte 6 mio. stk. aktier i flyselskabet, hvilket nu svarer til 3,85 pct. af aktiekapitalen og stemmerne.

BRANCHENYT
Læs også