USA's gæld kan udløse tsunami

Økonomi: En kreditnedvurdering af USA's statsobligationer kan vælte finansmarkederne.

Balladen om den amerikanske statsgæld er ikke færdig med aftalen, som i denne uge burde ligge klar til underskrift af præsident Barack Obama.

Aftalens besparelser er nemlig ikke store nok til at fjerne usikkerheden om holdbarheden af verdens største økonomi og vil med stor sandsynlighed udløse en nedvurdering af amerikanske statsobligationer fra kreditvurderingsbureauerne, mener Danske Bank.

En nedvurdering af, hvad markedet har vænnet sig til var verdens sikreste papir, er ikke sket i nyere tid, og ingen ved derfor præcist, hvad det vil betyde. Spekulationerne alene vil dog være nok til holde finansmarkederne på stikkerne i de næste par uger, mener analytikere.

I værste fald kan et hak nedad på kreditskalaen betyde et storudsalg af statsobligationerne og give store aktieprisfald. Det kan også udløse en tsnunami af kreditnedvurderinger i amerikanske banker. Det vil måske skubbe USA ud i en kreditklemme, der kan kvæle det spæde økonomiske opsving, som resten af den vestlige verden har så desperat brug for i disse dage. Det kan ramme danske arbejdspladser gennem fald i eksporten og få forbrugerne til at stramme grebet endnu hårdere om pengepungen, mener analytikere fra Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

Eller også vil en nedvurdering passere stort set ubemærket hen, fordi markederne vil ignorere kreditvurderingsbureauerne, skrive deres egne regler om og holde fast i de amerikanske obligationer alligevel, mener de samme analytikere.

Pointen er, at man ikke ved, hvad der kommer til at ske. Det giver analytikere, investorer som allerede har sat deres penge på højkant, og alle andre, der har en mening, frit spil til at trykke på panikknappen indtil afgørelsen falder. Usikkerheden i sig selv er ren gift for finansmarkederne midt i den europæiske gældskrise, tegn på afmatning i verdensøkonomien og tårnhøje energipriser.

Frit spil til fantasien

..

BRANCHENYT
Læs også