Obama og demokrater betaler høj pris for aftale

USA: Præsident Barack Obama får alvorlige hug for at have kapituleret overfor de mest konservative republikanere. Men begge parter fik skrammer i gældsdramaet, der udstillede det amerikanske politiske systems problemer med at træffe beslutninger.

Tea Party-bevægelsen triumferede, og præsident Barack Obama blev slået groggy og kastede håndklædet i ringen. Sådan lyder den korte version af det gældsdrama i Washington, som endte med at afværge en ny og selvskabt runde med økonomisk ragnarok.

Den længere version er lidt mere kompliceret.

Den viser klart en svækket Obama, men måske ikke mere, end at han kan vende det til egen fordel op til præsidentvalget i 2012. Og den viser republikanere, der vandt en politisk sejr i deres mål om at forvandle USA til en minimalstat, men måske samtidig på langt sigt tabte det spirende økonomiske opsving.

Udover Obama er den klare taber i Washington hele det politiske system. Et langt forløb, som præsidenten beskrev som »messy«, altså rodet og kaotisk, demonstrerede for alle, at den voldsomme polarisering i Kongressen med republikansk og demokratisk flertal i hvert sit kammer gør det mildt sag pinefuldt at træffe beslutninger.

Kritiseres af sine egne

..

BRANCHENYT
Læs også