Så kom der et lille plaster på såret

De globale aktiemarkeder brølede frem og tilbage i formel 1 tempo tirsdag, da markedet en overgang så ud til at ville kapitulere blot for at rette sig i løbet af eftermiddagen.

I Tyskland var det toneangivende DAX-indeks en overgang helt nede at vende i et minus på over 7 pct. blot for at vende tilbage nær status quo. Det hjemlige C20-indeks faldt en overgang 4,7 pct., men gjorde comeback og sluttede 2,1 pct. højere i 370,94.

Knagen, som markedet hang sin hat på, var håbet om en hjælpende hånd fra den amerikanske centralbank i form af et tredje tilbagekøbsprogram for obligationer, kendt som QE3.

»Det har været en dag, da markedet igen har været meget nervøst og har tolket på alt, hvad der kan tolkes på, men hvor vi også har ventet på, at Bernanke ville komme og måske annoncere den QE3, som flere venter. Der gik lidt rygter om, at Bernanke ville tale, inden det amerikanske marked åbnede. Det skete ikke, og nu venter man, at han kommer ud og siger noget senere,« forklarer chefhandler i Danske Bank, Mads Zink, til Ritzau Finans.

Med tirsdagens gevinst blev der sat en stopper for den længste nedtur nogensinde i C20-indeksets 22-årige historie. Det samlede tab i C20 de seneste 12 børsdage, og altså inklusiv tirsdagens fremgang, løber op i 15,3 pct. Det er helt på linje med udviklingen i Tyskland, Frankrig og England, hvor faldene er 19,5, 17,8 og 13,7 pct.

»Det her fald er meget stejlt og kraftigt. Tager man grafen over DAX-indekset de sidste 14 dage, så er det helt ekstremt. Men jeg synes nu, at finanskrisen og perioden omkring Lehman Brothers kollaps var mindst lige så hektisk,« siger chef for skandinaviske aktier i Sydbank, Ole Kjær Jensen.

Han holder i disse dage særligt øje med det toneangivende tyske DAX-indeks, og om det tekniske niveau på 5.500 holder. Det gjorde det tirsdag, da DAX-indekset ramte 5.502 point, før det "reboundede" op mod niveau 5.900.

Blandt de hjemlige C20-aktier blev Danske Bank først belønnet for et pænt regnskab, men det vægelsindede marked endte med at sende storbanken 0,1 pct. lavere til kurs 84,4.

NKT steg 3,9 pct. til kurs 274,6 efter en kæmpe søkabelordre på 750 mio. kr. Generelt var dagen dog præget af store og i de fleste tilfælde uforklarlige kursbevægelser. Eksempelvis var Genmab en overgang 33 pct. højere og sluttede i et plus på 30 pct. i kurs 45,75, uden at handlere eller analytikere kunne forklare stigningen.

Selv et så stort selskab som Novozymes noterede en markant gevinst på 7,6 pct. til kurs 802,5 uden decideret forklaring, ud over at der var tale om en modreaktion på den seneste tids fald.

Vestas, der vandt et par ordrer på tilsammen 121 MW, steg 1,7 pct. til 101 kr., mens Lundbeck for anden børsdag i træk var C20-indeksets agterlanterne.

BRANCHENYT
Læs også