Uroen ulmer i oliemarkedet

Råolie: Frygten for en ny recession har sat oliepriserne under pres. Opec har sænket forventningerne til væksten i den globale olieefterspørgsel.

Risikovillige investorer tjente meget store penge tirsdag, da priserne på råolie fra Nordsøen svingede voldsomt mellem 98,74 og 106,05 dollars pr. tønde.

I USA bevægede råoliepriserne sig mellem 75,71 og 83,10 dollars pr. tønde.

Oliepriserne er under pres på grund af frygten for, at statsgældskrisen i Europa og USA vil udløse en recession. Prispresset kommer samtidig med, at især Saudi Arabien, Kuwait og Angola øger olieproduktionen, dels for at kompensere for produktionstabet fra Libyen, dels for at bringe olieprischokket til ophør.

I sin månedsrapport for august, der blev offentliggjort i går, konstaterer Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec), at medlemslandene i juli producerede 30,07 mio. tønder i døgnet eller 400.000 tdr. mere hver dag end i juni.

»Råolieproduktionen viste betydelig vækst i Saudi Arabien, Kuwait og Angola, mens den faldt i Libyen, Nigeria, Iran og Irak. Det skal dog bemærkes, at det indenlandske olieforbrug i Saudi Arabien i juni i år lå 6 pct. over forbruget i samme måned i fjor. Samme mønster ses i andre medlemslande, hvorfor merproduktionen ikke ubeskåret er gået til eksportmarkederne,« påpeger Opec.

Svagt øget efterspørgsel

..

BRANCHENYT
Læs også