Stærk yen lægger pres på Japan

Den japanske yen steg fredag til sit stærkeste niveau nogensinde over for dollaren. Det sætter eksporten under pres.

Tokyo »For vores kunder er det vel en god ting, at yennen er steget,« siger Kaneko Watanabe, salgsassistent for et landsdækkende japansk rejsebureau til Morgenavisen Jyllands-Posten. »Det giver mere købekraft, når man skal handle i udlandet. For resten af landet er det vel en knap så god ting.«

Købekraft har japanske rejsende i hvert fald masser af i disse tider. Fredag den 19. august steg yennen nemlig til sit stærkeste i hele efterkrigstiden.

Det skete i takt med dollarens fald - en dollar køber nu blot 75,95 yen, og det går hårdt ud over det japanske erhvervsliv. Japans indenrigsøkonomi har med få undtagelser stået i stampe næsten uafbrudt i de seneste to årtier, og den lille økonomiske vækst, der trods alt har været, stammer stort set fra eksportsektoren.

Med en bomstærk yen bliver det nu dyrere for andre nationer at købe de japanske varer, og de japanske politikere er derfor under pres for at gøre noget ved sagen.

Det har de allerede prøvet - den 4. august forsøgte den japanske nationalbank blandt andet at sælge ud af yennen, men både denne og andre strategier har været forgæves. Japan har siden de tidlige 90'ere haft en exceptionel lav rente, der endda ofte har været i nul, og nationalbanken har dermed ikke mange redskaber tilbage, når det kommet til at styre pengepolitikken. Banken er dog fortsat optimistisk.

En spand koldt vand


»Styrkelsen af yennen vil ikke nødvendigvis påvirke den japanske økonomi negativt,« sagde nationalbankens vicedirektør Hirohide Yamaguchi til japanske medier kort tid efter den rekordhøje stigning. Japanske erhvervsfolk er mindre afslappede i deres udlægning.

»Det var, som at få en spand koldt vand i hovedet,« sagde Makoto Onishi, repræsentant for et af Japans store eksportfirmaer Osaka Seiko, til en af landets største aviser.

Onishi forklarer, ligesom stort set alle andre i erhvervslivet, at man havde regnet med et stille opsving i efteråret, i takt med at Japan langsomt er ved at komme sig efter naturkatastroferne i marts. Efter tsunamien blev mange af landets fabrikker nemlig sat ud af drift, men forsyningskæden, der holder Japans mægtige industrielle apparat i gang, er nu ved at være tilbage på sporet.

Enorme problemer


Timingen for det eksportorienterede land er desværre ikke god - selvom Kina nu er Japans største handelspartner og har været det siden 2004, er de europæiske og amerikanske markeder stadig vigtige for, at de japanske firmaer kan afsætte deres avancerede tekniske produkter, og eftersom næsten alle vestlige lande nu går en mulig ny recession i møde, er der kun endnu færre penge til at købe computere, biler og elektronik.

»Den japanske eksport er under pres, og det skader en allerede presset økonomi - men ironisk nok er grunden til yennens styrkelse også, at den japanske økonomi samtidig anses for relativt stærk og solid,« forklarer Jun Ida, en journalist, der i 20 år har kommenteret japansk politik og økonomi i den landsdækkende avis Mainichi til Morgenavisen Jyllands-Posten.

»USA og EU står over for enorme problemer, og yennen anses derfor nu for en af de sikreste valutaer at sætte penge i.«

Svært at kontrollere


Dette forøger efterspørgslen på yen, hvilket presser valutaen i vejret - og det er netop også på grund af sådanne internationale faktorer, at Japans nationalbank har haft så svært ved at få stigningen under kontrol.

Der går dermed en lige linje fra købekraftige japanske turister til de japanske firmaer, der i højere og højere grad søger at lægge deres produktion i udlandet. Med den stærke yen er det billigere for firmaerne at købe sig ind på andre asiatiske markeder, og flytter firmaerne store dele af deres virksomhed til udlandet, behøver de ikke længere i så høj grad at sende overskuddet hjem til Tokyo. Det er nemlig meget dyrt for den japanske eksportsektor, idet profitter, der er tjent i udlandet, svinder kraftigt under omvekslingen fra den lokale møntfod til yen.

Den stærke yen sætter dermed fokus på Japans situation - sammen med USA og EU er det en af verdens tre store post-industrielle økonomier, men en økonomi som nu i højere og højere grad vender sig væk fra sine traditionelle vestlige markeder og hen imod den asiatiske sfære.

BRANCHENYT
Læs også