Banker afværger græsk kollaps

Grækenlands fire største banker går sammen om at redde kraktruet mindre bank.

Presset på Grækenlands banksektor vokser.

I weekenden måtte landets fire største banker gå sammen om at yde et nødlån på 50 mio. euro (ca. 375 mio. kr.) til den lille kriseramte Proton Bank, skriver Financial Times.

Havde Proton Bank ikke fået nødlånet, ville den efter alt at dømme være nødsaget til at dreje nøglen om.

Frygt for stormløb


Rednings-aktionen kan virke paradoksal, al den stund at de fire storbanker, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank og Piraeus Bank, selv kæmper for overlevelse.

Således er der ifølge Financial Times en forventning i markedet om, at alle fire banker i denne uge vil søge om nødhjælp i form af adgang til likviditet fra Grækenlands centralbank.

En unavngiven græsk bankkilde siger til Financial Times, at redningen af Proton Bank angiveligt blev iværksat for at afværge et stormløb på hele den græske bankssektor.

Grækenlands banker er ikke længere i stand til at låne penge i Den Europæiske Centralbank (ECB).Hjælpepakke smuldrer


Samtidig vokser nervøsiteten i markedet for, om den seneste græske hjælpepakke fra EU, ECB og Den Internationale Valutafond (IMF) er ved at smuldre, allerede inden den er sat i værk.

I juli blev parterne enige om de overordnede linjer i hjælpepakken, der bl.a. indeholder 109 mia. euro i nye nødlån til Grækenland.

Men den seneste uge har flere eurolande med Finland i spidsen krævet, at Grækenland stiller kaution til gengæld for lånegarantierne.

BRANCHENYT
Læs også