Pandora bag mur af af tavshed

Ingen vil afsløre, om Pandora granskes af myndighederne, men ifølge kilde har fondsbørsen allerede bedt om en redegørelse.

Mens både eksperter og aktionærer kræver smykkekoncernen Pandoras spektakulære børsderoute kulegravet, peger meget på, at myndighederne allerede er i fuld gang.

En central kilde oplyser til Morgenavisen Jyllands-Posten, at Nasdaq OMX-børsen kort efter den fatale nedjustering i april bad selskabet om en redegørelse.

Overvågningschef hos Nasdaq OMX Jakob Kaule vil ikke kommentere oplysningen, men siger, at man ikke afkræver børsens selskaber redegørelser per automatik.

»Når vi beder om en redegørelse, er det, fordi vi har en indikation af, at der kan være sket en overtrædelse af reglerne,« siger han.

Fondsbørsens eget regelsæt følger i vid udstrækning bestemmelserne i værdipapirhandelsloven, og det betyder, at en eventuel overtrædelse kan handle om, hvor vidt markedet er blevet informeret rettidigt eller direkte vildledt.

Pandoras historie på børsen, der er under et år gammel, har været meget usædvanlig.

Den blev noteret i oktober sidste år til 210 kr., blev udråbt til en kæmpe succes, og aktien steg væsentligt, inden den begyndte at falde henover foråret.

Fredag den 15. april 2011 faldt kursen for første gang under udbudskursen på 210 kroner, og da weekenden var ovre, sendte selskabet en børsmeddelelse ud mandag morgen kl. 8.00, hvori forventningerne til årets omsætningsvækst blev opjusteret fra 25 pct. til 30 pct.

Opjusteringen skete på baggrund af en realiseret vækst i 1. kvartal på godt 40 pct, men der var til gengæld tale om en vækstrate, som var faldet kraftigt i forhold til de foregående kvartaler.

Pandora fastholdt forventningerne ved offentliggørelsen af kvartalsrapporten den 19. maj, og det holdt ledelsen fast i indtil halvårsregnskabet den 2. august, da den i ét hug nedjusterede væksten til nul - blandt andet på baggrund af et salg i juli, der lå 30 pct. under salget i juli sidste år.

Det skar på én handelsdag 65 pct. af selskabets børsværdi, svarende til 14 mia. kr., og er et forløb, der ifølge Jyllands-Postens oplysninger også har skabt hævede øjenbryn hos Finanstilsynet.

Spekulation i kursfald


..

BRANCHENYT
Læs også