Underskoven: Kære politikere, nu må vi altså have nogle klare svar

Drop nu hundeslagsmålet og kom med jeres bud på, hvordan I vil løse virksomhedernes problemer.

Kære politikere, lad mig kærligt og fredsommeligt minde jer om, at der er en overhængende risiko for, at I lige nu spilder både jeres egen og befolkningens tid. Valgkampen er jo i gang, og det fyger med beskyldninger om økonomisk inkompetence, blåøjet overbudspolitik og urent trav i og uden for Folketinget. Men det er altså ikke et hundeslagsmål for snurrende kameraer, Danmark har brug for lige nu. Vi har brug for svar på en række af de spørgsmål, der for alvor har betydning for Danmark. Her mener jeg for vores velfærd og måske mere vigtigt for vores sammenhængskraft som nation.

Naturligvis er også jeg fuld af beundring over for det forretningstalent, mange store virksomheder lægger for dagen i disse tider. Trods krisen er mange store virksomheder rigtig gode til at skabe overskud for deres aktionærer, og det er al ære værd.

Vores store virksomheder skaber også nye job - jovist - men de gør det i Kina, Sydamerika og så videre. Ikke i Danmark.

Store virksomheder er dybt afhængige af veluddannet arbejdskraft, men de fleste gør iøjnefaldende lidt ud af at uddanne f.eks. nye faglærte.

Men nu er det jo sådan, at Danmark meget hårdt brug for flere nye job, for indtægter, der kan sikre velfærden, og for en dygtig arbejdsstyrke, der kan fremtidssikre vores konkurrencekraft. I har jo fået øjnene op for de små og mellemstore virksomheders betydning for Danmark, og fra diverse talerstole har I selv erklæret og erkendt, at de små og mellemstore virksomheders betydning for Danmarks fremtid næsten kun kan undervurderes.

Men SMV'erne er pressede, og I, kære politikere, er vores håb.

Det er jeres opgave at hjælpe SMV'erne gennem krisen - naturligvis med råd og vejledning fra SMV-ernes organisation: Håndværksrådet.

Så tag nu og vis os, hvad I vil gøre for at løse de problemer, SMV'erne slås med lige nu. Giv jeres vælgere et oplyst grundlag for det vigtige kryds, vi skal sætte inden for de næste par måneder.

Hvordan vil I sikre, at virksomhederne ikke også fremover bremses af administrativt bøvl?

I dag er det f.eks. en overvældende bøvlet opgave at vokse fra enkeltmandsvirksomhed til virksomhed med ansatte.

Selv efter flere års byrdekamp oplever særligt de mindre virksomheder stadig mængden af byrder som en alvorlig hæmsko for vækst.

Eksport er essentielt for Danmark, og alle taler om, at SMV'erne skal ud på eksportmarkederne.

Men alt for få SMV'ere har tilstrækkelig viden og ressourcer til at bevæge sig ud over vores landegrænser, og gennem flere år er der skåret i eksportfremmeindsatsen.

Så hvordan vil I hjælpe flere SMV'ere med at eksportere - og dermed hjælpe Danmark?

Den værste væksthæmmer lige nu er manglen på finansiering. Under krisen smækkede bankerne kassen i, og den er stadig lukket for SMV'ere med vækstambitioner. Hvordan vil I sikre, at SMV'ernes nuværende mangel på lånekapital ikke bliver permanent?

Mange små og mellemstore byggevirksomheder lider under en heftig konkurrence fra udenlandske byggevirksomheder, der hverken betaler skat, moms eller overholder arbejdsmiljøregler.

Flere ministre har mærket på deres egen krop - eller rettere sagt privatboligen - hvor svært det kan være for en kunde at gennemskue, om deres udenlandske håndværkere arbejder på den rigtige side af loven. Her er det jo ikke de store koncerner, der bliver udkonkurreret, men netop vores små og mellemstore håndværksvirksomheder. Mit spørgsmål er kort og godt: Hvad vil I gøre for at sikre fair konkurrence i byggebranchen?

Begge sider af folketingssalen har klare budskaber om, hvor meget det offentlige bør udlicitere, men det er afgørende, at man udliciterer, så SMV'erne får reel mulighed for at vinde opgaverne.

Stadig større udbud gør det lige så stille sværere for SMV'erne at være med, så sig mig venligst: Hvad vil I gøre for at få flere SMV'ere på banen i de offentlige udbud?

Et af de allervigtigste problemer for Danmark lige nu er manglen på praktikpladser, som om få år bliver til mangel på faglært arbejdskraft.

De store virksomheder løser ikke det problem, så de små og mellemstore prøver efter bedste evne at tage lærlinge nok.

Men vi har brug for arbejdsopgaver, der gør det muligt at tage lærlinge i praktik.

Kære politikere, vil I hjælpe os - og dermed hjælpe Danmark?

Jeres valgkamp bliver givetvis hård, men det er ingenting imod den barske virkelighed, mange SMV'ere lige nu lever i.

Derfor vil jeg bede jer som ansvarlige politikere om at se længere end det næste tv-interview og give os nogle klare svar på, hvad I vil gøre for grundstammen i Danmarks erhvervsliv, de små og mellemstore virksomheder.

Det er i hvert fald sådan, I kan sikre jer min stemme.

BRANCHENYT
Læs også