Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Angreb på høje grønne elpriser

Erhvervslivet harcelerer over politikernes accept af opskruede milliardregninger for havmøllestrøm.

JP Arkivfoto

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) ødsler med erhvervslivets penge i forbindelse med byggeriet af den gigantiske vindmøllepark ved Anholt.

Prisen på en kilowatt-time (kWh) Anholt-strøm er 1,05 kr., hvilket er langt over markedsprisen på strøm og langt mere, end prisen burde være, lyder kritikken fra flere sider af dansk erhvervsliv.

»Folketinget har forhandlet på vegne af dansk erhvervsliv og købt vedvarende energi til en pris, der er omkring 40 pct. dyrere end de reelle omkostninger ved projektet. Det er dårligt købmandskab,« siger Claus Søgaard-Richter, direktør i erhvervsorganisationenen Landbrug & Fødevarer.

Stor ekstraregning

Alene landbruget og danske fødevareproducenter står ifølge Claus Søgaard-Richter til en årlig ekstraregning på 61 mio. kr., fordi et næsten enigt folketing anført af klima- og energiministeren har accepteret Dong Energys byggepris på 10 mia. kr.

En pris, som fra flere sider vurderes at være op mod 3 mia. kr. højere end Dongs faktiske udgifter.

»Det er vores opfattelse, at der har været en meget uheldig udbudsproces. Resultatet er, at prisen for Anholt-strøm er meget høj. Det er ikke rimeligt,« siger Tine Roed, direktør i landets største erhvervsorganisation, DI.

Langt over tysk prisniveau

Hun peger på, at danske virksomheder i dag betaler rundt regnet 8 mia. kr. mere i grønne afgifter, end hvis virksomhederne lå i Tyskland. Derfor er udsigten til en unødvendig milliardregning fra Anholt-parken dårligt nyt.

De danske energiselskabers interesseorganisation, Dansk Energi, mener, at kritikken spænder ben for mere grøn energi.

»Hvis man jagter de selskaber, der vil den grønne omstilling, og beskylder dem for at være grådige, ender man blot med at skræmme investorerne væk,« siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

DI advarer om, at politikernes håndtering af udgifterne ved den grønne kurs ultimativt kan koste danske arbejdspladser.

»DI støtter en grøn omlægning. Men det siger sig selv, at vi ikke kan lade den regning betale af virksomheder, som så lukker produktionen i Danmark,« siger Tine Roed.

Dong Energy lukker af

Dong Energy har hidtil afvist at fremlægge konkrete tal for byggeriet af Anholt-parken, herunder kontrakten på de 111 vindmøller.

»Det er fortrolige forretningsoplysninger, hvad vi betaler for møllerne. Det er indlysende, at vi ikke ønsker at oplyse det,« siger Anders Eldrup, adm. direktør i Dong.

Frem mod 2026 står Dong til at tjene 21 mia. kr. på strøm fra Anholt-parken. Heraf hentes 14 mia. kr. med dagens elpriser hos virksomheder og private elkunder.

BRANCHENYT
Læs også