Den irske sump

Finans: Danske Bank købte National Irish Bank, da den keltiske tiger virkede uovervindelig. I dag er storkunderne sendt til tælling, og antallet af filialer halveret. I Balbriggan, Dublin, flytter bedemanden ind, hvor banken flyttede ud.

I 120 år er ejendommen på Drogheda Street i Dublin-bydelen Balbriggan blevet brugt som filial for National Irish Bank. Sidste år valgte bankens ejer, Danske Bank, imidlertid at lukke filialen i en større irsk sparerunde, og nu er en helt anden type indskud på vej ind i ejendommen.

Den lokale forretningsmand Patrick Hickey har netop søgt de lokale myndigheder om lov til at omdanne bygningen til en begravelsesforretning, hvor kunderne bl.a. kan se på udstillede kister og urner.

Går ansøgningen igennem, kan ejendommen med den markante gule dør komme til at stå som et symbol på den finanskrise, der har ruineret irlænderne og trukket blodige spor over Nordsøen til Danske Bank.

»Jeg kan godt forstå, at begravelsesforretningen kan blive et symbol på finanskrisen, men den har også en anden symbolsk værdi for os. Fra jeg var 10 år, var jeg selv kunde i banken. Min far var landmand, og jeg kan huske, at jeg hævede penge i den samme bygning, da jeg købte mit første lam, så jeg har sådan set købt min tidligere bank,« siger Patrick Hickey (47).

Det irske skraldespandselskab for rådne lån, NAMA, ejer ejendomme for mere end 500 mia. kr., efter at ejendomsboblen i Irland med lidt under fem millioner indbyggere begyndte at briste i slutningen af 2007. En udvikling, der har fået regnskaberne i Danske Banks irske del til at bløde. 15 mia. kr. er indtil videre nedskrevet - men helt op mod 75 pct. af ejendomslånene har mærkatet ”værdiforringet” og varsler mere af samme skuffe.

Den gedigne boligkrise, der var ansporet af en firedobling af priserne over en 12-årige periode i det tidligere halvfattige EU-land, har haft ekstreme konsekvenser. Arbejdsløsheden er steget til 14,5 pct., og Irland er havnet i armene på EU og Den Internationale Valutafond, IMF, hvor landet har fået et nødlån på 500 mia. kr.

Straarup insisterede


..

Læs også