Kina: Boom eller boble

Boligpriserne stiger fortsat i Kinas storbyer, mens der bygges tomme byer som aldrig før. Men Kinas spøgelsesbyer er intet at være bange for, siger eksperter.

Da Wang Xiaojuns udlejer for to år siden ringede og satte huslejen op med med 30 pct., skete det efter syv år uden stigninger. Da han ringede denne sommer med samme besked, besluttede Wang sig for at flytte. På to år var huslejen blevet fordoblet, og prisen var urimelig, mente han.

Han fik sig en grim overraskelse, for i flere måneder har han forgæves forsøgt at finde en bedre bolig med lavere husleje. Priserne på ejerboliger i den kinesiske hovedstad er steget så meget, at ingen kan købe, og det har hævet prisen på lejeboliger.

»Jeg havde aldrig nogensinde tænkt mig, at priserne ville være så høje. Jeg så en masse dårlige lejligheder, og priserne var overraskende. Latterligt er faktisk det bedste ord, jeg kan komme på,« siger han i dag.

Og ligesom de fleste andre afviser han at købe, både fordi han ikke har råd, og fordi det virker som en dårlig investering.

»Jeg har ikke råd til at købe i et godt område i Beijing, og hvad er ideen med at købe andre steder? Jeg har kolleger, der har købt, og de har gældsat deres liv. De har ikke råd at miste deres arbejde, få mindre i løn eller blive syge. Det giver ingen mening,« siger Wang Xiaojun.

Han er typisk for den veluddannede kinesiske middelklasse, der har gode job, men for hvem huspriserne i de seneste fem år er galopperet ud af synsvidde. En diskrepans, der har fået økonomer til at advare om en kommende boligboble i Kina.

Mangel, ingen boble


..

Læs også