The Insider

Rygerretssagen: Den tidligere forskningschef i Brown & Williamson Jeffrey Wigand var insideren, der afslørede tobaksindustriens manipulation med nikotin i cigaretter. Nu fortæller han, hvorfor han tror, det også skete i Danmark.

Dr. Jeffrey Wigand kalder det et kæmpe svindelnummer.

Tobaksindustrien sagde, at der ikke var bevis for sammenhængen mellem rygning og sygdom. Industrien sagde, at nikotin ikke var afhængighedsskabende. Tobak er jo bare et naturprodukt.

»Men har det nogen sinde været det? Måske for 200 år siden. Det er ikke bare tobak rullet i papir. Der er tilsætningsstoffer i, som gør cigaretten til en medicinsk doseringsenhed - og en meget effektiv en af slagsen,« siger han.

Medicinen er nikotin, og lægerne, der udskriver den, er internationale tobaksimperier, som i årtier har forsket i, hvordan man kunne gøre den mere effektiv.

Parallelt kæmpede samme industri med næb og kløer mod, at offentligheden skulle få kendskab til, hvad der foregik i tobakslaboratorierne.

Dr. Wigand var manden, der sørgede for, at det alligevel skete. Han er formentlig verdens bedst kendte whistleblower, og han blev udødeliggjort i filmen The Insider fra 1999.

Nu fortæller han i Morgenavisen Jyllands-Posten, hvorfor han ikke tror på industriens forsikringer om, at der ikke er manipuleret med danske cigaretter.

Men lad os begynde med at introducere Wigand, der i 1996 blev portrætteret i det amerikanske tidsskrift Vanity Fair som "Manden, der vidste for meget".

Effektive advokater


..

Læs også