Jyske Bank køber 47.000 kunder i Fjordbank Mors

Jyske Bank fra Silkeborg køber sig til et solid position på Mors, men prisen er hemmelig. 100 medarbejdere bliver i Finansiel Stabilitet og går en usikker fremtid i møde.

»If you can't join them, beat them«, sagde udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) til sine EF-kolleger i spøg i 1992, da Danmark havde vundet EM i fodbold - og danskerne sagde nej til Maastricht-aftalen.

Næsten samme ordspil kan Jyske Bank bruge om sin overtagelse af dele af Fjordbank Mors.

Selv om Jyske Bank har været til stede i Nykøbing Mors i 34 år, er det aldrig lykkedes at lokke ret mange morsingboer ind i bankens eneste filial i området.

I stedet har beboerne holdt sig til lokale bankforbindelser.

Det bliver sværere i fremtiden for morsingboerne , fordi Jyske Bank har købt ”væsentlige” dele af Fjordbank Mors ud af statens selskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet.

Potentiale i lokalområde


»Vi ser frem til at byde tidligere Fjordbank Mors-kunder velkommen i Jyske Bank. I 34 år har vi været repræsenteret i Nykøbing Mors, og med dagens køb signalerer vi, at Jyske Bank ser et potentiale i dette lokalområde,« siger bankdirektør Jørgen Christensen fra Jyske Bank.

Jyske Bank overtager 47.000 kunder med et samlet udlån på 2,7 mia. kr. og et samlet indlån på 3,7 mia. kr. For lokalkendte i Nykøbing Mors betyder det, at man vil slå de to afdelinger på Algade sammen til én afdeling på Fjordbank Mors' adresse i nr. 2.

I alt 35 medarbejdere følger med over i Jyske Bank, mens de resterende 100 ansatte fortsætter i Finansiel Stabilitet. Der var rygter om, at de alle stod til en fyring, men det er ikke rigtigt.

»Der bliver ikke fyret 100 ansatte på mandag. Vi skal stadig servicere mange af Fjordbank Mors' kunder og også Jyske Bank i et stykke tid. På langt sigt vil stillingerne selvfølgelig forsvinde. Det ligger på en eller anden måde i vores opgave som ”afviklingsbank”. Men der kan blive solgt flere filialer, så det er svært at udtale sig om,« siger adm. direktør Henrik Bjerre-Nielsen, Finansiel Stabilitet.Grænse ved 5 mio. kr.


I handlen med Finansiel Stabilitet er det aftalt, at Jyske Bank overtager alle kunder med et engagement under 5 mio. kr. og udvalgte større kunder med et større engagement.

Her har Jyske Bank dog krævet, at det kun er større kunder, der »har et naturligt tilhørsforhold til Mors og Omegn«.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein og partierne bag bankpakkerne har tidligere advokeret for, at den danske banksektor bliver konsolideret - på almindeligt dansk: At der bliver færre banker - og Jyske Bank mener, at den med overtagelsen er med til at løfte den opgave.

»Vi har ikke tidligere været inde at byde. Vi har forholdt os til det udbud, der er kommet her, og så har vi forsøgt at leve op til den moralske forpligtelse, vi har i forbindelse med bankpakke IV. Det vil sige, at Jyske Bank qua den størrelse, vi har, også vil deltage i konsolideringen af det danske bankmarked,« siger Jørgen Christensen til FinansWatch.dk.

Læs også