Sådan ramte skybruddet it-Danmark

Brand, lynnedslag og oversvømmede kældre ramte it-Danmark hårdt.

colourbox.com

Døde telefoner, lukkede internetforbindelser og et hostingfirma, der måtte flytte over 300 servere fra oversvømmet kælder var de synlige konsekvenser af det værste skybrud, der nogensinde er målt over København.

150 millimeter regn væltede lørdag aften og nat ned over hovedstaden, hvor vitale it-systemer fik de mange liter vand at mærke.

Banedanmark oplevede både brand og oversvømmelse, som medførte, at alle it-systemer var ude af drift fra lørdag nat til et godt stykke oppe ad søndagen.

Togpassagerere kunne derfor ikke få informationer om, hvorvidt togene kørte eller ej - og de store vandmængder på skinner og stationer gjorde togdriften ganske ustabil.

Banedanmark vil i løbet at næste måned etablere et redudant datacenter ved Hovedbanegården, som skal sikre oppetid, selvom det ene af datacentrene skulle sætte ud.

Trafikken og DMI berørt
Også hos Vejdirektoratet, der blandt andet informerer danskerne om kødannelser på vejene, var der servernedbrud da køleanlæggene i serverummet satte ud. Danskerne måtte derfor klikke forgæves efter trafikinformationer på trafikken.dk, der først var oppe igen søndag eftermiddag.

DMI oplevede, at instituttets supercomputer gik i sort efter en oversvømmelse hos DMI, hvor flere el-tavler endte under vand i kælderen.

Men selvom Beredskabsstyrelsen i Hedehusene nu har befriet vejrprofeternes hovedkvarter i Lyngby for oversvømmelserne i kælderen, døjer DMI stadig med efterdønningerne af oversvømmelsen. Supercomputeren er nemlig kommet bagud med vejrmodellerne, mens strømmen var slukket.

Flyttede 600 servere
Hostingfirmaet Surftown, der har til huse ved Østerbros havnefront, flyttede i løbet af weekenden firmaets flere end 300 servere til mere tørre omgivelser på Amager.

De fleste af firmaets servere er oppe at køre igen, selvom kunderne stadig kan regne med problemer med mail-servere, storage-servere og databaseservere.

Ifølge Surftown har 23.000 kunder været berørt af nedbruddet.

Læs også

Skybrud tvinger hostingfirma til at flytte 300 servere

Hovedstadens hospitaler: Sådan ramte vandet os

Brand og vand lukker Banedanmarks it-systemer

Skybrud belaster DMI's supercomputer

Læs også