Revisorer advarer mod kreativ fryns

Små og store virksomheder forsøger at spare deres medarbejdere for skat ved at tilbyde cykler og fotoudstyr som en del af lønnen.De har åbenbart glemt at nærlæse reglerne, lyder det fra landets største revisionshuse.

Cykler, tøj og fotoudstyr.

Det er blot et udpluk af den kreative fryns, som danske chefer i øjeblikket tilbyder deres medarbejdere via den såkaldte bruttotrækordning. Det får landets største revisionshuse til at advare om, at personalegoderne kan være den rene skattefælde.

Ordningen betyder, at medarbejderne kan vælge et personalegode - eksempelvis en computer - og bidrage til finansieringen af godet ved at acceptere en tilsvarende lavere bruttoløn. På den måde kan virksomhederne spare lidt på lønudgifterne, mens de ansatte får noget dyrt udstyr og slipper for at betale skat af denne lønbid.

Dermed burde alle være glade, men kun hvis der rent faktisk er tale om et skattefrit personalegode. Ellers kan det blive en dyr fornøjelse for begge parter, og det er ærgerligt, mener Deloitte.

»Det er synd for medarbejderne og virksomhederne, for de laver noget, som de måske i bund og grund synes er fornuftigt, men som bare ender med at give en masse administrativt bøvl,« forklarer Niels Sonne, statsautoriseret revisor hos Deloitte.

Han og hans kolleger har inden for de seneste par uger fået en stribe henvendelser fra forskellige virksomheder, der gerne vil give medarbejderne en cykel som personalegode.

»Lad være,« lyder det korte svar fra revisoren, for cyklen er kun skattefri, hvis medarbejderen udelukkende bruger den på arbejde og aldrig triller den med hjem.

På samme måde med fotoudstyr eller gavekort til tøjbutikker: Lad være, lad være. Fotoudstyret kan nemlig ikke fritages for skat i modsætning til multimedier som computere og mobiltelefoner. Til gengæld kan tøjet godt blive fritaget for skat - hvis det altså vel at mærke bærer virksomhedens logo, hvilket de færreste medarbejdere nok er interesserede i på privatfronten.

Misforstår ordningen


..

Læs også