Fonde har friske milliarder

En brancheorganisation vurderer, at danske og udenlandske kapitalfonde har et stort tocifret milliard-beløb klar til opkøb her i landet.

Mens det kan knibe med at finde de rette opkøbskandidater, har kapitalfondene faktisk masser af penge at investere for - både danske og udenlandske fonde.

Det fastslår adm. direktør Jannick Nytoft, brancheorganisationen DVCA:

»Alene de danske kapitalfonde har 10 mia. kr. i ”tørt krudt”, som man er parat til at investere i danske virksomheder. Det er et højt beløb. Med tilknyttede lånemuligheder er beløbet omkring 20 mia. kr.«

Jannick Nytoft siger samtidig, at dertil kommer, at store udenlandske kapitalfonde også har adgang til store mængder kapital.

60 pct. af kapitalfondenes investeringer i Danmark er historisk set foretaget af udenlandske pengetanke. Dermed nærmer det samlede beløb, som kan investeres, sig måske 50 mia. kr.

»Den svenske kapitalfond EQT, der er særdeles aktiv i Danmark, råder f.eks. samlet set over kapital for 100 mia. kr. Andre nordiske kapitalfonde har også store milliardbeløb til investeringer. Men vi ved naturligvis ikke, hvor meget der vil gå til Danmark,« siger Jannick Nytoft.

Han kan godt frygte, at en del af investeringerne går uden om Danmark og ender i lande, hvor mulighederne for at gøre en god forretning er bedre.

De udenlandske kapitalfonde har også registreret, at lønniveauet i Danmark er højt. Den danske skattelovgivning er ifølge Jannick Nytoft heller ikke et plus, når kapitalfondene vælger, hvor de vil investere.

Adm. partner Jan Johan Kühl i Polaris Private Equity, en dansk/svensk kapitalfond, der ejer en stribe virksomheder, fastslår, at den har såkaldte nye penge til rådighed. Og derfor vil fonden fortsætte opkøbene - også her i landet.

»I en tid som nu er det afgørende at have friske penge. Vi rejste en fond på 2,7 mia. kr., hvor der fortsat er et par mia. kr. Med mangel på risikovillig kapital er der få steder at vende sig mod, hvis en virksomhed gerne vil ekspandere eller købe en konkurrent. Derfor har vi stor tilstrømning lige nu af virksomheder, der gerne vil have en partner som os ind. Vi har friske penge og er vant til at håndtere familieejede virksomheder,« siger Jan Johan Kühl, Polaris.

Han tror derfor, at Polaris og kapitalfondene - trods udviklingen i den europæiske samfundsøkonomi, nok skal få flere handler.

Læs også