Apple straffet for ny iPhone

Apple skuffede forventningerne med sin nye iPhone 4S.Eksisterende smartphones kan mere.

På de tekniske specifikationer var den eksisterende iPhone 4 allerede overhalet af konkurrenterne. Der findes mobiltelefoner med Android-styresystem, som er tyndere, og som kan mere.

Derfor skuffede Apple med præsentationen af sin femte generation af iPhone. Det viste sig, at der ikke var tale om hverken ny banebrydene design eller banebrydende teknologi. Men blot tale om en opdatering af den eksisterende iPhone 4 med bl.a. en hurtigere processor og større kamera.

Føringen væk


Allerede ved præsentationen er den bagud på point:

»Apple er ikke længere førende. Selskabets cloud service er endda bagud i forhold til Google's Android-system. Apple kan nu kun sælge på sit mærkevare-loyalitet,« siger analytiker hos Gartner, C.K. Lu, til Reuters.

»Brugerne vil måske vente på den næste iPhone. Og hvis de ikke kan vente, kan de finde på at skifte til andre mærker med mere avancerede tekniske specifikationer,« siger han.

Andre mobilproducenter har de senere år postet milliarder i at udvikle nye telefoner, der kunne konkurrere med Apples iPhone. Apples konkurrenter har spyttet nye og stadig mere avancerede versioner ud på markedet i et væsentligt højere tempo, end de 12-15 måneder, der går imellem hver ny generation iPhone.

Resultatet er, at eksempelvis den eksisterende Samsung Galaxy SII teknisk matcher iPhone 4S, og endda på flere områder er mere avanceret - bl.a. med 4G data-forbindelse.

Investorerne er enige


Investorerne talte deres tydelige sprog på aktiemarked, da Apple havde afsløret den nye iPhone 4S: Apples aktier faldt, mens aktierne i de konkurrerende selskaber Samsung, HTC og LG steg.

I Europa er aktierne i både Nokia og Sony-Ericsson steget.

Analytikere peger på, at nu, da konkurrenterne langt om længe ser Apple i bakspejlet, vil Apple få meget svært ved at generobre førertrøjen.

For hvis det tempo fortsætter, som konkurrenterne udsender stadig mere avancerede mobiltelefoner i, vil afstanden til Apple blive endnu større. Og om et år, når en designmæssigt fornyet iPhone 5 præsenteres, vil konkurrenterne være endnu længere foran.

Læs også