Ny emission lurer i Torm

Det kriseramte rederi Torm vil om kort tid forsøge at hente omkring en halv mia. kr. på børsen, men med udsigt til endnu et dundrende underskud næste år er de penge hurtigt væk.Derfor hersker der udbredt frygt for, at rederiet og dets hårdt prøvede aktionærer allerede næste år igen kan blive tvunget ud i en ny emission.

For både investorer og Torm-formand N.E. Nielsen kan historien om det gældsplagede rederi meget vel ende som lidt af et deja-vu.

Det er nemlig ikke lang tid siden, at den kendte erhvervsadvokat måtte gå rundt med hatten i Amagerbanken og bede investorerne om penge mindre end et år efter, at selv samme investorer netop havde reddet banken med en livgivende pengeindsprøjtning.

Brug for 338 mio. kr.


Det samme kan nu meget vel ske i det børsnoterede rederi Torm, hvor N.E. Nielsen har siddet på formandsposten i en årrække.

Torm vil således om få måneder forsøge at hente omkring en halv mia. kr. ved en emission i forsøget på at undgå at komme på kollisionskurs med forpligtelserne i rederiets låneaftale med et bankkonsortium, hvor Danske Bank står i spidsen.

Låneaftalen indebærer nemlig, at Torm skal have mindst 338 mio. kr. i pengekassen. Men med udsigt til et underskud på op imod en mia. kr. i år og over en halv mia. kr. næste år samt dyre afdrag og rentebetalinger ligeledes på op imod en halv mia. kr., kan kassen i Torm meget hurtigt være tom igen.

Således regner analytikerne med, at Torm i gennemsnit vil tabe omkring 512 mio. kr. i 2012, hvilket meget vel kan betyde, at rederiet må bede aktionærerne om penge endnu engang.

»Hvis markedet fortsætter på det nuværende niveau, har Torm ikke driften til at understøtte sine store udgifter til banken. Derfor er det ikke usandsynligt, at selskabet må lave endnu en emission eller gå til bankerne igen for at bede om at slippe for at betale afdrag på sin gæld i noget tid,« siger analytiker Lars Heindorff fra investeringsbanken ABG Sundal Collier.

Skal skaffe penge


De senere år har ud over store underskud i Torm også budt på en stribe ledelsesmæssige udfordringer, efter at selskabet og formand N.E. Nielsen i efteråret 2008 valgte at fyre daværende direktør Klaus Kjærulff, der gentagne gange var kommet på kollisionskurs med selskabets magtfulde græske hovedaktionær Gabriel Panayotides.

Samtidig har der været stor tvivl om, hvorvidt grækeren har viljen og kapitalen til at støtte op omkring den kommende emission i Torm, der er faldet på plads efter pres fra bankerne med Danske Bank i front.

»Hvis raterne fortsætter på det nuværende lave niveau, vil alle tankrederier inklusive Torm formentligt få problemer med at lave overskud på den løbende drift. For Torms vedkommende handler det om ikke at bryde sine finansielle betingelser, men om at der skal findes nogle penge i fremtiden enten via driften eller alternativt via kapitaludvidelser, såfremt driftsresultaterne ikke begynder at vise bedre takter over de kommende år i forhold til det forventede underskud for 2011,« siger shippinganalytiker Ricky Rasmussen fra Nykredit.

Afventer prospektet


Hos Torm ønsker IR- chef Christian Søgaard- Christensen ikke at udtale sig om forventningerne til 2012.

»I tråd med traditionen udtaler vi os ikke om forventningerne til næste års indtjening på nuværende tidspunkt. Vi har derfor heller ingen officiel holdning til analytikernes konsensusestimater for 2012. Torms prospekt vil have en standard ”working capital statement”, der redegør for selskabets finansiering over de kommende 12 måneder. Bortset fra det har vi ingen yderligere kommentarer, før prospektet er på gaden,« siger han.

Læs også