Et lettelsens suk er løsningen

Nordeas topchef advarer om negativ tillidsspiral.EU arbejder med ny plan om at skyde penge i europæiske banker for et undgå bankkrise.

Det kan ændre alt på ingen tid. Det lille ord tillid. Tillid.

Er tilliden der, kan næsten alt lade sig gøre. Er den der ikke, fryser alting ned.

»Sagen er, at markedet er låst - i en negativ tillidsspiral,« siger Christian Clausen, der er formand for den europæiske bankorganisation European Banking Federation, EBF, og som til daglig er koncernchef i Nordea.

I EU har man nu bedt medlemslandene om - inden månedens udgang - at udarbejde planer for rekapitalisering af banker, der kan komme i problemer ved tab på obligationer fra Sydeuropa.

I EU er der bekymring for, om uroen på de finansielle markeder eskalerer så meget, at Europa ender i en ny bankkrise. Problemerne bliver understreget af krisen i den fransk-belgiske Dexia-bank, der har 18,5 mia. euro i græske og italienske obligationer.

Amerikanske pengetanke lukkede i sommer for lån til de fleste europæiske banker, og heller ikke Europas banker har meget lyst til at låne til hinanden. Pengemarkedet har siden finanskrisens udbrud i 2008 været lukket for op mod 50 mindre og mellemstore banker herhjemme, der i dag lever på statsgaranterede lån med udløb i 2012 og 2013.

Ny lånefacilitet


Både for at hjælpe dem, når lånene udløber, men også for at stille lånemuligheder til rådighed for andre, introducerede Nationalbanken mandag en ny gigantisk lånefacilitet på 400 mia. kr. En facilitet, der er dobbelt så stor som de statsgaranterede obligationer på knap 200 mia. kr., der udløber i år og næste år.

Konkursrisikoen på europæiske banker, målt på priserne på såkaldte credit default swaps, cd'er, er i dag højere end under finanskrisens rasen i 2008.

»Den (EU's rekapitaliseringsplan) er udtryk for, at politikerne erkender behovet for, at de skal gøre et eller andet. Hurtigt. Det har taget for lang tid at få godkendt resultaterne fra topmødet i juli om flere penge i støttefonden EFSF og flere beføjelser,« siger Peter Birch Sørensen, tidligere overvismand og vicedirektør i Nationalbanken og siden sommer igen professor i økonomi på Københavns Universitet.

EU's ny rekapitaliseringsplan kommer som en overraskelse, fordi EU samtidig er ved at søsætte en 440 mia. euro stor redningsfond, European Financial Stability Facility (EFSF), der også skal kunne skyde penge i nødstedte banker.

Christian Clausen er tvivlende over for de mange nødtiltag - senest planen om en koordineret EU-plan for rekapitalisering. Det forhindrer måske nok ilden i at brede sig og fortære hele huset, men grundlæggende er branden ikke slukket.

Tvivler på resultatet


»Det er et relativt lille antal banker, nogle af dem er dog ret store, der har brug for det (kapital, red.), og derfor er jeg heller ikke sikker på, at en rekapitaliseringsplan er løsningen. Det vil selvfølgelig mindske spørgsmålstegnet ved en bank, hvis den får mere kapital, men jeg er ikke sikker på, at det løser op for finansmarkederne,« konstaterer han.

Det, der i Christian Clausens optik mangler, er det forløsende lettelsens suk.

»Man skal have budgetunderskuddene ned på niveauer, hvor der kan betales tilbage. I det øjeblik, det står klart, at det vil blive løst, så vil det hele lette sig. Så vil markedet, økonomien og husholdningerne drage et lettelsens suk,« siger Christian Clausen.

»Man kan jo se det så tydeligt herhjemme. Danskerne har flere penge i pungen end nogensinde før, men de sparer rigtigt meget op. Det er en ren tillidssag. Folk er nervøse for fremtiden. Det er et globalt og europæisk problem.«

Kan det blot genskabes - det lille ord tillid - kan det hele gå fra sort til hvidt på ingen tid.

»Dette lettelsens suk, uanset om det er hård medicin eller ej, det vil give løsningen,« siger Christian Clausen.

Læs også