S-SF skrotter vækstforslag

Det bliver alligevel ikke muligt for erhvervslivet at afskrive investeringer med det samme.

S og SF løber nu fra et højt-profileret valgløfte, som skulle skabe vækst og arbejdspladser.

For at sætte gang i hjulene ville S og SF frem til udgangen af 2012 give virksomheder mulighed for at afskrive investeringer i nye maskiner med det samme i stedet for over en årrække.

Men løftet er nu opgivet.

»Vi har en økonomi, der skal hænge sammen,« siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).

Valgløftet ville koste 18 mia. kr. i 2012, men ville ifølge S og SF tjene sig selv ind over en årrække. Håndværksrådet ryster på hovedet over løftebruddet.

»Mange af vores virksomheder ligger nede i et dybt sort hul, men havde set frem til mere arbejde med det investeringsboom, som helt sikkert ville være kommet med de hurtige afskrivninger. Så vi er meget skuffede,« siger Frank Korsholm, afdelingschef i Håndværksrådet.

Hul i hovedet


Direktør i organisationen Ejerlederne, Hans Jørgen

Dalum, raser.

»Virksomhederne mister et stort motiv for at investere. Det er hul i hovedet, for det mindsker væksten,« siger han.

Det blev ellers slået stort op, da S og SF i foråret fremlagde deres plan om straksafskrivninger. Forslaget var inspireret af den amerikanske præsident Barack Obamas økonomiske politik og var - modsat skattelettelser - en sikker vækstvinder, fastslog partierne.

»En skattelettelse er meget dyr og meget upræcis. Her er vi sikre på at få effekt. Investeringslysten er selvfølgelig styret af markedet, men vi giver en kickstart, som vil sætte gang i væksten,« sagde daværende S-formand og nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt.

De forsvundne løfter


Det undrer derfor den nye opposition, at forslaget nu er historisk.

»Det er bare endnu et af mange løfter, som er forsvundet, fordi der har været folketingsvalg. Det efterlader en masse mennesker, der - går jeg ud fra - har stemt ud fra nogle politiske løfter, tilbage med følelsen af at være snydt,« siger Venstres finansordfører, Peter Christensen.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn forklarer det skrottede valgløfte med, at regeringen skal gennemføre en efterlønsreform, hvor flere mia. kr. skal betales tilbage til danskerne. Han afviser, at S og SF har snydt nogen.

»Nej, jeg tror, at virksomhederne er rigtigt glade for, at de har fået en regering, som vil sikre en holdbar økonomi,« siger han.

Læs også