Storbank i politisk storm for kortgebyr

Beskeden afgift for brug af købekort udløste vred reaktion fra præsident Obama. Bankerne hævder, at et politisk indgreb tvinger dem til at tage mere fra deres kunder.

Savannah

USA's største bank, Bank of America, har med en beslutning om at pålægge alle brugere af købekort en månedlig afgift på 5 dollars ikke kun bragt sig selv i politisk krydsild, men måske også scoret et kostbart økonomisk selvmål.

Striden om det nye gebyr, der ifølge banken er en uundgåelig konsekvens af tidligere politiske indgreb, blæste for alvor op, da præsident Barack Obama blandede sig i den. Herefter var politikere på begge fløje ikke længe om at tage fat i emnet.

Hvad mange vil se som en relativ beskeden afgift for at bruge bankens kort, der er en amerikansk udgave af Dankortet, fik præsidenten til at kaste sig ud i et skarpt angreb.

»Der er mit håb, at en masse banker vil erkende, at det ikke er god forretningsskik,« sagde han.

Herefter fulgte en opfordring til forbrugerne, der ifølge Obama kunne sætte en stopper for den slags. Hvordan var uklart, men mange tolkede præsidentens indgreb som en opfordring til at flytte pengene til en anden bank.

»I kan sige til bankerne: I har ikke nogen given ret til blot at få et bestemt overskud, hvis jeres kunder bliver dårligt behandlet. De har et krav på at blive behandlet fair og gennemskueligt,« lød det fra Obama.

..

Læs også