Bankdirektørerne bestemmer for meget

Næsten halvdelen af de banker, Finanstilsynet har inspiceret, kritiseres for mangelfuldt bestyrelsesarbejde.

Bestyrelserne i en stribe danske pengeinstitutter holder ikke ordentligt øje med, hvordan direktøren driver banken.

Dermed begår de samme slags fejl som dem, der har været med til at drive ti danske banker i døden de seneste tre år, skriver Politiken.

24 af 53 banker, hvor Finanstilsynet har været på inspektion de seneste halvandet år, fik kritik for mangelfuldt bestyrelsesarbejde, viser avisens gennemgang af samtlige inspektionsrapporter.

Selv i store banker som Sydbank, Nykredit Bank og FIH Erhvervsbank måtte Finanstilsynet stille krav om, at bestyrelserne skal deltage i vigtige beslutninger, og at det skal kunne dokumenteres, hvem der har besluttet hvad.

»Når vi måler ud fra, hvad de fører til protokol om deres diskussioner, så er der mange steder, hvor det bærer præg af, at der slet ikke i bestyrelsen har været en diskussion og en kvalificeret stillingtagen til direktionens indstillinger« siger direktør Ulrik Nødgaard, Finanstilsynet, til Politiken.

»Hvis en bestyrelse ikke har greb om banken, kan en egenrådig direktør få lov til at drive banken stort set på egen hånd. Det var et gennemgående træk i de krakkede banker,« understreger Ulrik Nødgaard videre.

Manglende rammer

..

Læs også