Prosa: Vi har medlemsfremgang efter CSC-konflikt

Fagforbundet Prosa melder om medlemsfremgang efter CSC-konflikten. Det sker på trods af million-udgifter, konfliktkontingenter to tabte overenskomster.

Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

It-fagforbundet Prosa har fået flere medlemmer efter afslutningen på den fire en halv måned lange konflikt mod it-giganten CSC.  
 
Det fortæller næstformand Hanne Lykke Jespersen.
 
Medlemsfremgangen sker på trods af den lange CSC-konflikt, som betød konfliktkontingenter, massive millionudgifter til konfliktende medlemmer og tabet af to overenskomster til ærkefjenden HK/Privat hos CSC. 
 
"Selvfølgelig er det alvorligt at tabe overenskomsten. Men det er ikke sådan, at det som eksistensgrundlag er alvorligt for Prosa," siger Hanne Lykke Jespersen. 
 
Bagud med indmeldelser
Hun fortæller, at der efter konflikten ikke er sket en stigning i antallet af udmeldelser i forhold til det normale. Faktisk oplever Prosa i stedet en stigning i antallet af indmeldelser i fagforbundet.
 
"Faktisk er vi lige nu bagud med at melde folk ind, fordi der kommer så mange, at vi ikke kan følge med. Vi har en kø liggende på 300," siger hun.
 
Ifølge Hanne Lykke Jespersen kommer de 300 indmeldelsesblanketter fra mennesker forskellige steder i branchen, og er ikke centreret omkring CSC. Samtidig er der ikke tale om studerende, men om fuldt betalende medlemmer.
 
"Der er jo altid folk, der melder sig ind eller ud. Der var jo også en del der meldte sig ind i løbet af konflikten, fordi de gerne ville være med," siger Hanne Lykke Jespersen. 

70 har meldt sig ud  
Hun fortæller, at der i løbet af juli måneds første otte dage er 35 medlemmer ansat ved CSC som har meldt sig ud af fagforbundet. Samlet set har 70 medlemmer meldt sig ud i perioden.
 
"Men det er inklusiv folk, der melder sig ud på grund af alder eller skifter job," siger hun.
 
Og det er ikke, fordi det er teknisk umuligt at melde sig ud i øjeblikket, fordi kontoret er lukket, eller I ikke tager telefonen? 
 

"Nej-nej," siger hun.    
 
Prosa-organiserede, der var omfattet af arbejdskonflikten hos CSC havde under hele konflikten ingen mulighed for at melde sig ud af fagforbundet. Først den 1. juli, nogle dage efter afslutningen på konflikten blev udmelding igen en mulighed. 

Hanne Lykke Jespersen mener ikke, at antallet af udmeldte hos Prosa er voldsomt, set i forhold til at omkring 800 medlemmer havde direkte relation til konflikten og at fagforbundet i alt har omkring 12.000 medlemmer.  

"Vi vandt jo ikke"  
Nogen kunne mene, at det er et overraskende lavt antal medlemmer, der har meldt sig ud efter en lang og bitter arbejdskonflikt. Hvorfor tror du det forholder sig sådan?

 
"Det er sådan, det ser ud nu. Der kan sagtens være flere som melder sig ud. Folk er selvfølgelig kede af resultatet,men jeg oplever ikke at det er Prosa de er vrede på," siger Hanne Lykke Jespersen.
 
Hvorfor tror du, folk ligefrem vil melde sig ind?
 
"Vi vandt jo ikke, det er åbenlyst. Men det er da en fagforening, der vil gennemføre medlemmernes sag. I al fald har vi ikke set problemer med at skaffe medlemmer," siger hun.

BRANCHENYT
Læs også