Stribe af banker holder på kontroversiel kapital

Seks danske pengeinstitutter bryder nu med fordums takt og tone og holder fast på kapital, der ifølge aftalens ånd skulle have været sendt tilbage til investorerne.

For mindst anden gang i år vælger en stribe danske pengeinstitutter at beholde kapital ud over den frist, hvor pengene oprindeligt skulle sendes tilbage til investorerne.

Tidligere har en række pressede banker beholdt kapital fra de skandaleramte Scandinotes-papirer, der var en af de primære faktorer bag udlånsvæksten i en række faldne banker.

Men denne gang er det ikke tyske HSH Nordbank, der for længst har forladt det danske marked efter fiaskoen med Scandinotes-papirerne, der står som udsteder, men derimod Nykredit.

Nykredit indfrier selv


Finanskoncernens Kalvebod Brygge-udstedelse fra 2006 skulle 1. november indfries af 10 banker; men kun fire har gjort, som tanken med papirerne oprindeligt var - deriblandt Nykredit selv, der via sin overtagelse af Forstædernes Bank selv er endt med et 200 mio. kr. stort lån.

»Historisk set har udstedere af efterstillet kapital med mulighed for førtidig indfrielse benyttet sig af denne mulighed i langt de fleste tilfælde, idet det modsatte kunne blive opfattet som et svaghedstegn af markedet og investorerne. Dette er fortsat tilfældet i dag, men der er naturligvis undtagelser fra reglen, om end det er få tilfælde i det store billede. Der kan være mange årsager til, at nogle udstedere ikke vælger at førtidsindfri disse udstedelser, men jeg kan ikke kommentere på konkrete årsager til dette, da det givetvis vil være forskelligt fra udsteder til udsteder,« skriver underdirektør Jan K. Villadsen fra Nykredit i en mail til FinansWatch.

HSS Nordbank har tidligere vurderet, at det kan gøre betydelig skade på en banks rygte og evne til i fremtiden at hente kapital, hvis man ikke tilbagebetaler lånene.

Et pengeinstitut, Sparekassen Østjylland, har ikke kun ladet Nykredits Kalvebod-papirer løbe, men har også beholdt Scandinotes-papirer, mens man i Aarhus Lokalbank ifølge adm. direktør Vagn Thorsager ikke engang overvejede at spørge tilsynet om lov til at indfrie kapitalen.

»Det ville simpelthen være uansvarligt at aflevere pengene tilbage. Så vi har ikke spurgt,« lyder det fra Thorsager.

Men også en række særdeles velpolstrede banker vælger nu at tage det opgør med sidste årtis gode manerer, som Amagerbanken og Østjydsk Bank i efteråret 2009 som de første tog.

Det drejer sig om Møns Bank med 50 mio. kr., Saxo Bank i skikkelse af Brørup Sparekasse, der holder på 90 mio., Sparekasserne Dronninglund og Bredebro, der tegner sig for 50 hver, samt Skjern Bank med 25 mio. kr.

Læs også