Microsoft vil opvarme dit hus med server-fyr

En masse servere skal fordeles ud i folks hjem og i kontormiljøer, hvor de skal fungere som varmekilder.

Microsofts forskningsafdeling er kommet med en ny idé: Overskudsvarmen fra datacentre skal bruges til opvarmning af huse og kontorer, foreslår de.

Der bruges rigtig meget energi på at køle store computersystemer, men Microsofts forskere vil fordele servere ud i kontorbygninger og private hjem, hvor de skal fungere som et såkaldt data-fyr og være den primære varmekilde.

Udluftningsvarmen fra en server er nemlig på omkring 40 til 50 grader, hvilket er perfekt til opvarmning af bygninger, tørre tøj og vandopvarmning, skriver forskerne i rapporten (.pdf-format).

Et stort cloud-netværk
De mange data-fyr skal være små datacentre, der indeholder et sted mellem 40 og 400 CPU'er. Data-fyret forbindes så til internettet og integreres i bygningens varmesystem som et elektrisk fyr.

Da systemerne kan bygges ind i eksisterende omgivelser, mener forskerne, at etableringsomkostningerne vil være lavere end ved traditionelle datacentre, der først skal bygges.
Serverne skal så være forbundet som et stort cloud-netværk.

Ekstra sikkerhed
Normalt er private hjem og tilfældige kontormiljøer ikke så sikre som et datacenter. Derfor skal et data-fyr blandt andet have indbygget sensorer, der holder øje med, at ingen piller ved dem.

Alt gemt data og trafik skal krypteres, og software skal køres i et sandbox-miljø, der er sikret for adgang fra personer i bygningen, hvor data-fyret står.

Hvordan et data-fyr skal overleve i en københavnsk kælder under et skybrud, melder rapporten dog intet om.

BRANCHENYT
Læs også