Staten betaler for Nordsø-oprydning

Tidligere skulle Mærsk, Shell og Chevron betale for oprydningen i Nordsøen. Med Nordsø-aftalen hænger skatteyderne nu på størstedelen af den 40 mia. kr. store regning.

Tal fra Nordsøfonden, der fra næste år skal stå i spidsen for statens ejerandel på 20 pct. af DUC, viser, at olieselskaberne i dag venter, at oprydningen kan løbe op i 40 mia. kr.  Arkivfoto

Inden VK-regeringen i 2003 i al hemmelighed indgik en ny Nordsø-aftale med A.P. Møller - Mærsk, stod Mærsk, Shell og Chevron - samlet i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) - til at betale for oprydningen i Nordsøen efter olie- og gaseventyret.

Sådan er det ikke længere.

En oprydningsklausul i Nordsø-aftalen betyder, at staten med en ejerandel i DUC på 20 pct. og en særlig skatterabat til olieselskaberne hænger på i alt 62 pct. af milliardregningen for nedtagning af boreplatforme og lukning af udtjente olie- og gasfelter.

»Det er en fantastisk aftale for olieselskaberne. Først løber de med vores olie, og bagefter vil de have os til at betale for at rydde op,« lyder kritikken fra finansordfører Frank Aaen (EL).

Nordsø-aftalen sætter ikke beløb på regningen for oprydningen.

Tal fra Nordsøfonden, der fra næste år skal stå i spidsen for statens ejerandel på 20 pct. af DUC, viser, at olieselskaberne i dag venter, at oprydningen kan løbe op i 40 mia. kr.

Eksperter undrer sig

..

Læs også
Top job