Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tikkende bombe under Vestas

Salget i USA kan køre af sporet, hvis en særlig skatteordning ikke forlænges.

Vestas-chef Ditlev Engel har satset en stor del af butikken og investorernes milliarder på et amerikansk vindmølleeventyr. Men pengene kan være spildt.

Det amerikanske vindmøllemarked står og falder med en skatteordning, Production Tax Credit, som sikrer vindmølleejere et særligt skattefradrag.

Ordningen udløber med udgangen af 2012. Men allerede nu lufter den amerikanske vindmølleindustri frygt for, at PTC-ordningen ikke forlænges.

Det samme er tilfældet i finanskredse.

»Problemet i USA er, at en stor del af Kongressen kigger meget på, hvad man har af udgifter, og det er de samme politikere, som man ser hælder mere til sort end grøn energi,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

USA er hårdt ramt af den økonomiske krise. Derfor står politikere ikke i kø for at udskrive nye regninger til amerikanske skatteydere gennem en forlængelse af PTC-ordningen.

Barske udsigter

Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets, peger på, at salget af vindmøller dykkede 70 pct., da PTC-ordningen sidst løb ud.

»Uden PTC-ordningen er Vestas en helt anden forretning. Bliver ordningen ikke forlænget, skal man lukke fabrikker i USA, og så ser det svært ud for Vestas,« siger Michael Friis Jørgensen.

At der står meget på spil for den danske vindmøllegigant understreges af, at USA målt ud fra leverede megawatt (MW) sidste år tegnede sig for tæt ved 19 pct. af Vestas-salget på knap 52 mia. kr., og i indeværende år står USA for mere end 17 pct. af ordrehøsten.

USA største udfordring

Der kan blive tale om en brat opbremsning i den største del af forretningen, erkender Ditlev Engel.

»Den allerstørste udfordring i 2012 er, hvad der sker i USA,« slog Ditlev Engel fast over for Morgenavisen Jyllands-Posten, da han for nylig aflivede sin guldrandede vækstplan kaldet Triple15.

For at undgå at blive sendt til tælling på grund af et kuldsejlet amerikansk marked vil Vestas-ledelsen allerede nu begynde at forberede sig på konsekvenserne af, at PTC-ordningen tages af bordet.

»Men Vestas kan ikke bare omstille sin amerikanske forretning til, at der skal produceres 500 MW. Man kan aldrig trække kapaciteten så meget ned. Det vil komme til at koste omsætning og indtjening. Det skal investorerne være klar over,« siger Jacob Pedersen.

Fra flere sider peges på, at man skal om på den anden siden af det amerikanske præsidentvalg i november 2012, før der opnås klarhed om PTC-ordningen og Vestas' amerikanske vindmølleeventyr.

LÆS OGSÅ: Vestas-kunde sætter havdrøm på standby

BRANCHENYT
Læs også