Til kamp mod kopier

To vundne retssager er vigtige milepæle i Louis Poulsens målrettede indsats for at inddæmme produktion og salg af ulovlige kopier.Kampen fortsætter, for der udfoldes stor kreativitet i bestræbelserne på at sælge kopier til danskerne.

Kampen mod kopier er fast arbejde for IPR-koordinator Erik Lindevang Madsen, der i de seneste år har brugt al sin arbejdstid på at få bagmændene bag de ulovlige efterligninger straffet.

Og der er ikke udsigt til, at han bliver arbejdsløs. Hver uge ser eller hører han om kopier, der forsøges solgt som originaler både herhjemme og i en række andre lande.

Men der er også sejre undervejs. En af dem kom kort før jul, da to bagmænd blev idømt hårde straffe for bl.a. at have fået produceret og importeret kopier af PH-lamper og Global-knive.

To mænd i 50-årsalderen fik henholdsvis 2½ og 1½ års fængsel for ulovlighederne, der omfattede PH-lamper til en samlet butikspris på 15 mio. kr. De dømte fik samtidig konfiskeret en fortjeneste på i alt 7 mio. kr.

Værdifuld retspraksis


Sagen begyndte allerede i 2004, men den er blevet udsat flere gange. Det endte dog med, at byrettens dom blev skærpet ved Landsretten i Viborg, og det var en stor sejr i kampen mod kopiprodukter.

»Det er første gang, der dømmes ubetinget fængsel, og dermed har vi fået en værdifuld retspraksis på området,« siger Erik Lindevang Madsen, der arbejder med at beskytte Louis Poulsen rettigheder.

Lempelig ophavsret


Men kampen fortsætter, for der udfoldes stor kreativitet i bestræbelserne på at sælge kopier til danskerne.

I Storbritannien og Italien er reglerne om ophavsret mere lempelige end i Danmark. Forretninger i de to lande kan altså lovligt sælge kopier af eksempelvis eksklusive lamper og møbler.

Danske kunder kan også købe disse kopier til eget brug. Men de må ikke sælge dem videre. Louis Poulsen har netop vundet en civil retssag mod en person fra Aarhus, som solgte billige kopier af PH-lamper i Den Blå Avis. Det viste sig, at lamperne var købt i en butik i England.

Lavt prioriteret


Ifølge dansk lovgivning må kopier af PH-lamper købt i udlandet ikke stå eller hænge til skue i offentlige rum, herunder restauranter, butikker, skoler osv., fordi det krænker ophavsretten. Louis Poulsen arbejder målrettet for at sikre, at loven bliver håndhævet.

»Vi arbejder konsekvent på at inddæmme mulighederne for kopisterne,« siger Erik Lindevang Madsen.

Desværre arbejder politiet langt fra med samme nidkærhed, mener han.

»Piratkopier er ikke prioriteret hos politiet, og kendskabet til fænomenet er ringe. I Sverige har de en national enhed, hvor indsatsen mod kopivarer er samlet. Det bør der også være i Danmark,« siger Erik Lindevang Madsen.

Læs også