Renter trodsede S&P's sænkninger

De europæiske obligationsmarkeder faldt mandag hurtigt til ro, efter Standard & Poor's nedjusteringer af ni eurolande. Robustheden over for dårlige nyheder viste sig bl.a. ved en auktion over korte statspapirer i Frankrig, der kunne melde stort set udsolgt til lavere renter, selv om landet fik frataget sin duksestatus som ”AAA-nation”.

»På mange måneder kom det ikke som en overraskelse, at Frankrig blev nedjusteret. Der kom godt nok en negativ reaktion i fredags umiddelbart efter sænkningen, men nu, hvor støvet er ved at lægge sig, handler de franske renter på stort set på samme niveauer, som de gjorde fredag, inden det kom frem, at Frankrig ville blive nedjusteret,« siger chefanalytiker i Danske Bank Allan Von Mehren.

Den 10-årige franske rente faldt mandag med 4 basispoint til 3,02 pct., mens de danske og tyske renter blev sendt sidelæns og ved dansk børslukketid lå uændret i henholdsvis 1,63 pct. og 1,77 pct. Forinden havde den 10-årige danske rente dog snuset til rekord og lå en overgang i 1,62 pct.

Også i Italien faldt renterne til ro efter indledende stigninger efter Standard & Poor's sænkninger. Italiens kreditvurdering blev sænket to trin til ”BBB+”, og det sendte indledningsvist den 10-årige italienske rente i omegnen af 10 basispoint højere. Om det var ECB's usynlige hånd, eller markedets egen, der styrede de italienske renter lavere ud på eftermiddagen, var usikkert, men ved dansk børslukketid var den 10-årige italienske rente faldet 2 basispoint til 6,58 pct.

Strygningen af Frankrig og også Østrig som ”AAA”-nation betyder nu, at Standard & Poor's også snart ventes at fratage EFSF sin ”AAA”-kreditvurdering. S&P har varslet en melding om nogle dage, men skulle det ende med en sænkning, vil markedet qua, at det er ventet, formentlig heller ikke denne gang reagere tungt på meldingen, vurderer Allan Von Mehren.Læs også