Nyt pres på Italien og Spanien

Negative økonomiske nøgletal betød en sur slutning på den første uge af 2012.

Den Europæiske Centralbank (ECB) måtte fredag rykke til undsætning med støtteopkøb, da Italien, Spanien og Østrig kom under fornyet pres fra obligationsmarkederne.

Nye data fra Eurostat viser, at detailsalget i EU i november 2011 faldt med 0,6 pct., mens faldet i Euroland var på 0,8 pct. Arbejdsløsheden har bidt sig fast på 10,3 pct. i Euroland og 9,8 pct. i EU som helhed. Data, der smager af den recession, som mange økonomer venter at få bekræftet, når tallene for 4. kvartal af 2011 og 1. kvartal af 2012 foreligger.

Videre oplyser Eurostat, at forbrugerforventningerne i Euroland i december faldt med 0,7 procentpoint, mens de samlede økonomiske forventninger faldt med 0,5 point til det laveste niveau siden november 2009.

Lige så negativt var det, at tallene for industriens ordreindgang i Tyskland i november viste et fald på 4,8 pct., hvilket praktisk talt eliminerede den stigning på 5,0 pct., der blev set i oktober. Tallene dækker over, at eksportordrerne i november fra lande uden for eurozonen faldt med hele 10,3 pct.

De negative nøgletal smittede af på prisdannelsen i obligationsmarkedet, hvor 10-årige italienske statsobligationer blev handlet til en effektiv rente på 7,18 pct., før ECB greb ind med støtteopkøb. Denne aktion til trods lykkedes det kun at presse den effektive rente ned på 7,13 pct.

ECB-net under Spanien

..

Læs også