Danmark klar til vækst

Økonomi: Nogle økonomer mener, at de værste omstillinger efter krisen kan være bag os. Dermed kan vejen være banet for, at det næste opsving bliver længerevarende.

Nogle økonomer øjner et lys for enden af tunnelen. For første gang siden finanskrisen kan den danske økonomi være klar til at springe med på et internationalt opsving.

Mens Danmark stadig er for svag til selv at sætte gang i økonomien, mener nogle eksperter dog, at vi efterhånden har fået rettet så mange vigtige ubalancer, at vi ikke kvæler et eventuelt opsving, skulle det komme til os fra udlandet.

Det er en forbedring fra 2010, hvor det internationale opsving efter finanskrisen aldrig rigtig fik fat herhjemme. Vi var simpelthen ikke klar.

Selvom eksporten steg, var danskerne stadig ramt af formuefaldet under finanskrisen, og virksomhederne kæmpede stadig med den voldsomme svækkelse af konkurrenceevnen under lønfesten før 2008. Det betød, at forbruget, investeringerne og beskæftigelsen ikke fulgte med op, og boligmarkedet forblev fastfrosset. Da den europæiske gældskrise i løbet af sidste år tog farten af opsvinget, faldt væksten herhjemme til jorden med et brag.

Men siden 2010 har husholdninger og virksomheder fået polstret sig endnu mere, og mange kan snart ikke udskyde investeringer eller forbrugsbeslutninger længere.

Konkurrenceevnen er ligeledes forbedret, og boligmarkedet har sat sig nogle ekstra procent, så det mange steder ikke længere ser dyrt ud.

Bedre rustet

..

Læs også