Høje lønninger ikke afgørende

Den svage konkurrenceevne vil ikke kvæle et opsving, men skal forbedres for at den langsigtede vækst er sikret, mener økonomer.

Hvis vores største samhandelspartnere får det bedre, vil det også betyde mere dansk eksport, selvom konkurrenceevnen ikke er i top. En dårlig konkurrenceevne vil altså ikke nødvendigvis kvæle et nyt opsving; blot dæmpe det, mener økonomer.

Det så man under det sidste internationale opsving, som begyndte i 2010 og strakte sig ind i 2011. Da specielt Tyskland og Sverige kom op i omdrejninger, gik det straks bedre for den danske eksport.

Salget af varer og tjenester til udlandet steg med henholdsvis omtrent 3,5 pct. og 7,1 pct. de to år, selvom mange virksomheder mistede markedsandele.

De danske lønninger er de sidste kvartaler vokset langsommere end udlandets, og vores produktivitet er forbedret, fordi mange har mistet deres job. Men der mangler stadig en hel del.

Konkurrenceevnen er således tilbage på niveau med 2004, ifølge opgørelser fra Danske Bank. Men dengang steg eksporten med omtrent 3,3 pct. på ryggen af et tiltagende internationalt opsving.

En dårlig konkurrenceevne vil dog lægge en dæmper på, hvor meget den indenlandske økonomi får gavn af et opsving i udlandet, mener Steen Bocian, cheføkonom fra Danske Bank. Høje lønninger og lav produktivitet går også ud over økonomiens langsigtede vækst, mener han.

Derfor er det stadig vigtigt, at vi holder lønvæksten i bund, mener han. De første udmeldinger fra de kommende overenskomstforhandlinger indikerer dog også at lønkravene er minimale.

»Der er efterhånden ikke nogen grund til at tro, at vi i Danmark skal stå med en værre krise end landene omkring os. Når det vender, står vi ikke så dårligt og kan også regne med at få glæde af den globale opgang,« siger Steen Bocian.

Læs også