Boligmarkedet er nøglen

Boligmarkedet kan afgøre om det næste internationale opsving vinder indpas herhjemme. Økonomer er i tvivl om, hvor store problemerne er.

Økonomerne er enige om, at boligmarkedet kan være nøglen til det næste opsving.

Forbliver det fastfrosset, vil forbrugerne sandsynligvis fortsætte med at spare op, selvom det kommer til at gå bedre med eksporten. Dermed vil et internationalt opsving få svært ved at slå rod herhjemme.

Tør det op, kan det give forbrugerne ro i maven og lyst til at bruge nogle af de opsparede milliarder. Boliginvesteringer vil tage fart igen, og det vil betyde flere arbejdspladser og skatteindtægter. Det bliver også lettere for mange at flytte hen, hvor jobbene er.

»Jeg kan ikke se, at boligmarkedet udgør en uigennemtrængelig barriere for indenlandsk vækst,« siger tidligere overvismand Peter Birch Sørensen.

Der er dog delte meninger om, hvor galt det står til på boligmarkedet.

Nogle mener, at tillid til fremtiden vil løsne op for meget. Efter et fald på omtrent 21 pct. fra toppen i 2006, er boligpriserne tæt på deres langsigtede trend.

Fordi renterne er meget lave, er udgifterne ved at have en bolig i forhold til den disponible indkomst heller ikke unormalt høje længere. Andre mener, at problemerne stadig stikker dybt.

Andelen af rentetilpasningslån er steget til to tredjedele af alle lån. Derved vil rentestigninger suge eventuelle lønstigninger ud af mange budgetter. Ingen ved præcis, hvor mange danskere, som er pressede i deres privatøkonomi, men ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet overstiger gælden værdien af boligen hos 26 pct. af boligejerne .

Udbuddet af boliger er stadigt rekordhøjt, og de gennemsnitlige liggetider er oppe på omtrent 275 dage. Markedet er stadig i forværring.

Nogle økonomer mener dermed, at priserne stadig er langt over deres naturlige leje og venter yderligere fald på op mod 20 pct.

Læs også