Ny skat kan blive kostbar

EU kan miste 116 mia. euro, vurderer Ernst & Young. Hver dansker vil miste 1.740 kr. i årlig velstand, mener Cepos.

En skat på finansielle transaktioner kan blive kostbar for borgerne, men alligevel er den rykket nærmere.

På gårsdagens topmøde i Berlin enedes den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, om at indføre transaktionsskatten - om nødvendigt kun i eurolandene.

De to politiske ledere står fast på transaktionsskatten, selv om nye beregninger viser, at den kan komme til at koste borgerne dyrt.

Ganske vist har EU-Kommissionen beregnet, at en skat på 0,1 pct. af handel med aktier og obligationer samt 0,01 pct. på handlen med derivater årligt vil kunne indbringe 37 mia. euro, men det er forkert, konstaterer revisions- og rådgivningsfirmaet Ernst & Young.

»EU-Kommissionen har erkendt, at den i sine beregninger ikke har medtaget det fald i bruttonationalproduktet, som en finansiel transaktionsskat vil medføre for opkrævningen af andre skatter. Selv i det bedst tænkelige scenarie vil dette tab være på 39 mia. euro, så i stedet for en gevinst på 37 mia. euro vil EU-landene under ét stå med et tab på netto 2 mia. euro,« påpeger økonomisk rådgiver Marie Diron fra Ernst & Young og fortsætter:

Maskeret opgørelse


..

Læs også