Sydbank på skattejagt uden banklicens

Store spanske millionvillaer skulle belånes, for at Sydbank kunne sælge investeringsydelser og hive penge hjem til den schweiziske datterbank.

Sydbank havde ikke engang en spansk banklicens. Men det forhindrede ikke banken i at indrykke annoncer og betale mellemmænd for at tiltrække formuer fra rige udlændinge bosat i bl.a. Spanien til Sydbank Schweiz med hovedsæde i Alpebyen St. Gallen.

Velhaverne skulle overbevises om det fornuftige i at belåne deres millionvillaer med et lavtforrentet dansk realkreditlån via Nykredit på Kalvebod Brygge i København. Pengene fra lånet blev overført til Sydbank Schweiz, som investerede pengene. Kunderne med bolig i Spanien og Frankrig blev stillet i udsigt, at investeringerne gav et højere afkast, end hvad realkreditlånet kostede i rente. Det kunne altså være en ekstra indtægt.

Men det var reduktion af betaling af arveafgift i Spanien, som var den centrale årsag til belåningsfinten, fremgår det af intern kommunikation fra Sydbank, som Morgenavisen JyllandsPosten har haft adgang til. Ifølge flere kilder med tæt kendskab til schweizisk bankvæsen giver denne fidus kun mening, hvis man kan skjule sin formue bag den schweiziske bankhemmelighed.

For når pengene er placeret i Schweiz, er det kundens ansvar at indberette deres eksistens til de relevante skattemyndigheder.

Arveafgift


..

Læs også