Apple vil bremse Steve Jobs-figur

Afdøde Steve Jobs er blevet genskabt som actionfigur af en kinesisk legetøjsfabrikant. Apple truer med et søgsmål og har en god sag, mener en ekspert.

Soldater og superhelte er yt, computere og smartphones er in, så selvfølgelig måtte det ske: Den afdøde Apple-stifter Steve Jobs er blevet genskabt som actionfigur. G.I. Joe er blevet til G.I. Jobs - en 30 cm høj dukke med tilhørende rullekravesweater, sportssko, jeans, briller og et æble, der er taget en bid af.

Det får nu Apple til at true den kinesiske legetøjsfabrikant In Icons med et sagsanlæg. Ifølge britiske medier har Apple netop sendt et brev til In Icons og ridset op, at man anser det for en kriminel handling at fremstille legetøj, der læner sig direkte op ad teknologigigantens navn, logo eller udseende.

Pris: 135 dollars


Tilbage i 2010 valgte Apple at afmærke sit territorium over for en anden kinesisk legetøjsfabrikant, der gjorde sig klar til at sende Steve Jobs-dukker med store hoveder på gaden. Dengang blev produktionen bremset, men den nye og mere realistiske dukke er allerede dukket op på handelssitet eBay, hvor den kan købes for 135 dollars.

En dansk varemærkejurist er dog ikke i tvivl om, at Apple også i dette tilfælde kan få stoppet produktionen.

»En dukke af Steve Jobs overskrider de personlige rettigheder, som Apple og Jobs' arvinger har til hans navn og billede. Det kan In Icons ikke komme uden om, medmindre kineserne opnår en licensaftale med Apple,« fastslår Eva Aaen Skovbo, afdelingsleder hos Patrade.

Hun forventer, at Apple som et af de mest feterede varemærker i verden kan se frem til en masse lignende slagsmål i de kommende år om retten til at afbilde Steve Jobs, der døde i efteråret efter syv års kamp mod kræften.

Svært af retsforfølge


»Det er ikke svært at have en sag, men det er svært at forfølge alle sager. Det er den virkelighed, som rigtig mange rettighedshavere lever i,« forklarer Eva Aaen Skovbo.

Et navn eller produkt kan imidlertid blive så udvandet, at det mister sin status som beskyttet varemærke. Alle får i så fald ret til at bruge det. Det er f.eks. sket for navnene ”walkman”, ”grammofon” og ”ymer”, men vil ikke gentage sig i tilfældet ”Steve Jobs”, spår eksperten.

»Det vil aldrig ske for personlige rettigheder. Hverken Steve Jobs' navn, billede eller figur i øvrigt risikerer altså en udvanding,« siger Skovbo.

Den kinesiske legetøjsfigur er en 1:6-model af Steve Jobs, og med i pakken følger også en lille barstol samt en kulisse med sætningen ”One more thing”, som han havde for vane at bruge mod slutningen af sine præsentationer. Men hvis det står til Apple, får legetøjsfiguren altså ikke lov at blive den næste ting. G.I. Joe ser ud til at slippe med skrækken.

Læs også