Eksport bedre end frygtet

Den danske eksport holder kadencen bedre end frygtet. •Men den forventede europæiske recession vil slå igennem.

Der er krise og en udpint konkurrenceevne og død og ulykke i vente. Men faktisk klarer de danske eksportvirksomheder sig forbavsende godt.

I en grå og trist november lykkedes det at øge salget til udlandet så meget, at eksporten steg med ca. 2 pct., og i en verden med nedgang overalt er det imponerende. Hvis man renser tallet for en enkelt post, nemlig et betydeligt fald i salget af energi til Sverige, giver det faktisk en ganske solid vækst for en samlet tre måneders periode.

»Der er en masse usikkerhed i de månedlige opgørelser, men det viser formentlig, at så er krisen altså heller ikke værre, og de hårde tal viser, at der er bedring flere steder,« siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank.

Det er Danmarks Statistik, der opgør eksporten i november til en stigning på 2,1 pct., og det gælder også de store danske markeder, der ellers har hovedroller i den europæiske og globale gældskrise.

»Fremgangen skyldes især en fortsat vækst i eksporten til Tyskland, mens også eksporten til Storbritannien og USA viser gode takter,« konstaterer Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

Blandt de varer, der har en væsentlig del af æren for den overraskende gode eksport, er medicin og fødevarer, som er Danmarks største eksportvarer og kendetegnet ved at være ret resistente over for konjunkturudsving.

Derfor er landets tredjestørste medicinalkoncern, Leo Pharma, med til at trække eksporten op i en kriseramt verden.

»Det til trods er det lykkedes os at fastholde en generel vækst, og det tilskriver vi især nye produkter - det gælder i øvrigt også flere af vores kolleger, som har fastholdt vækst via innovation,« siger Lars Olsen, koncerndirektør med ansvar for salg og marketing i Leo Pharma.

Bekymrende udsigter


Men både han og økonomerne advarer om, at det næppe bliver nemmere at sælge danske varer.

»Vi har indtil nu klaret os godt i USA, hvor vi har etableret vores egen salgsorganisation. I det andet store marked, Tyskland, går det også godt, men vi er bekymrede over udsigterne for Europa generelt, for det er svært at forudsige konsekvenserne af gældskrisen, herunder også hvordan den kan ramme Tyskland på længere sigt. Det nytter jo ikke at komme med nye produkter, hvis ikke betalerne er villige til at give en tilfredsstillende pris eller give tilskud til produktet,« siger Lars Olsen.

Niels Rønholt henviser også til især den europæiske økonomi, som ventes at stå stille.

»Selv om det ikke er gået så galt som frygtet, vil tilpasningen af gældsniveauerne i de europæiske lande stadig betyde, at der er lavvækst og recession i en del af 2012, og det vil man kunne aflæse i dansk eksport. Men den vil stadig have en positiv vækst,« siger Niels Rønholt.

Læs også