Rekordlån åbnede i attraktiv kurs

Det nye boliglån med en rekordlav rente åbnede mandag.

Landets realkreditinstitutter åbnede mandag for det nye, 30-årige obligationslån med en rekordlav rente på 3,5 pct., og selv om det endnu er ganske tidligt i lånets levetid, melder realkreditbranchen generelt om en god begyndelse.

Hos Nordea har efterspørgslen på investorsiden af obligationslånene således sikret en kurs på 97,25, og dermed er den altså åbnet i den øvre del af det forventede spænd på 96,5-97,5.

»Med sådan en ny låneserie er man er jo aldrig sikker på, at kursen bliver så fordelagtig, at det for alvor er interessant for boligejerne, men investorerne har taget rigtigt flot imod den. Det skyldes formentlig, at de søger langvarighed, og det er der ikke meget af i øjeblikket,« fortæller Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit. Det nye lån menes først og fremmest at være interessant for boligejere med et fastforrentet lån på 5 pct. og derover, og med den aktuelle kurs vil de i et regneeksempel med et lån på 1 mio. kr. skulle tage et kurstab på ca. 28.000 kr. ved at bytte det gamle lån ud med det nye rekordlån. Dertil kommer naturligvis handelsomkostninger i størrelsesordenen 8.000-12.000 kr. Til gengæld vil de så også kunne opnå en månedlig besparelse på ca. 250 kr. efter skat pr. lånte million, og der afdrages ca. 500 kr. mere på gælden om måneden.

Branchen: Attraktivt


Alt i alt mener branchen, at der med den aktuelle kurs er tale om et ganske attraktivt lån.

»Ja, det er det. Det giver et ganske lille kurstab. Tommelfingerreglen er kurs 95, men når man har en kurs på 97,25, kan den stige noget, inden den når 100 og dermed lukker. Det er der ikke lige risiko for, og der er heller ikke lige risiko for, at den ryger under kurs 95. Det burde være en kurs, der kan få boligejerne ud af starthullerne,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hos Realkredit Danmark melder man på førstedagen om, at der er solgt for ca. 50 mio. kr. i det nye lån. Men cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig mener, at det endnu er for tidligt at konkludere noget.

»Med udgangspunkt i de spinkle erfaringer, som vi har indtil videre, ser det ud til, at det holder stik, at mange vil få glæde af det nye lån, men vi skal bruge mange flere dage for at få afklaret alle de diskussioner om, hvor stor serien bliver og risikoen for indlåsningseffekter,« siger han.

Læs også