C20 i højeste niveau siden august

Ritzau Finans

Det danske aktiemarked skilte sig mandag positivt ud i Europa med en stigning i C20-indekset på 1,3 pct. til niveau 403,55, hvilket er det højeste lukkeniveau i fem måneder.

Novo Nordisk bidrog til fremgangen ved at sætte en ny kursrekord, og investorerne viste ligeledes god appetit på aktier som Vestas og FLSmidth.

» Novo Nordisk trækker op, og det er blandt andet derfor, at det danske marked klarer sig relativt godt. Aktien nyder godt af positive anbefalinger, blandt andet er den kommet på Jefferies' liste over de mest anbefalelsesværdige inden for den globale medicinalsektor,« siger afdelingsleder Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Nordea hævede endvidere kursmålet på Novo Nordisk-aktien til 830 kr. fra tidligere 782 kr. Aktien steg 2,4 pct. til kurs 696,5, og markedsværdien af selskabet har dermed rundet 400 mia. kr.

Også FLSmidth havde en god dag med en stigning i aktiekursen på 3,1 pct. til kurs 363,9. En markedsdeltager noterede sig, at FLSmidth på en investorkonference hos SEB Enskilda tilsyneladende havde ytret sig i positive vendinger om ordreudviklingen i 4. kvartal, da omfanget af uannoncerede ordrer angiveligt skulle havde nået det højeste niveau siden 3. kvartal af 2008. FLSmidth oplyser imidlertid til Ritzau Finans, at der er tale om en misforståelse, idet selskabet ikke har udtalt sig om 4. kvartal.

Vestas toppede i C20 med en stigning på 3,7 pct. til kurs 58,25. Der er dog fortsat et stykke op til niveauet 69,6 fra tirsdag i sidste uge, før Vestas overraskende nedjusterede forventningerne. Torsdag løfter vindmølleproducenten sløret for sin nye tilpassede organisation.

»Vestas kommer igen efter nedturen i sidste uge, hvilket jeg tror skyldes noget spekulation op til torsdagens møde om de rationaliseringer, der skal gennemføres,« siger Ole Kjær Jensen.

Uden for C20 faldt flyselskabet Cimber med 3,2 pct. til kurs 1,2 efter offentliggørelsen af den månedlige trafikrapport fra selskabet. Sydbank betegner rapporten som skuffende, og aktieanalytiker Jacob Pedersen noterer blandt andet, at selskabets regionalflyvninger er hårdt ramt med en nedgang i antallet af passagerer på 37 pct.

»Som jeg ser det, er det i regionalsegmentet, at Cimber Sterling har sin helt store berettigelse. Derfor er det også et sted, hvor man skal sørge for at få sat en prop i og holde på passagererne, indtil man står med en ny forretningsmodel og bedre mulighed for at vokse.

For hver passager, man taber,

er der altså en mere, der skal vindes tilbage for at skabe en fornuftig forretning fremover,« fremhæver Jacob Pedersen over for Ritzau Finans.

Onsdag kommer SAS med sin trafikstatistik for december. SAS-aktien steg mandag 2,2 pct. til kurs 7,05.Læs også