Ældrepuklen giver tomme kontorer i Europa

Når de store årgange fra midten af forrige århundrede går på pension, påvirker det markedet for kontorudlejning i Europa. I Danmark ser det dog ikke så slemt ud.

At færre i fremtiden skal forsørge flere, er de fleste efterhånden klar over. Det betyder, at en afledt konsekvens af dette er, at det kan blive sværere at udleje kontorer - simpelthen fordi der er færre, der skal på arbejde. Det bliver værst i Østeuropa og Sydeuropa, hvor arbejdsstyrken falder mest markant. I Nordeuropa og dermed også i Danmark behøver udlejere af kontorer dog ikke at frygte, at de skal brænde inde med en masse tomme lokaler. Det viser en undersøgelse foretaget af det internationale mæglerfirma Colliers.

»Vi har heldigvis haft pæne fødselsrater herhjemme, så vi er ikke så udsat for den samme udvikling, som man er mange andre steder i Europa. Her i Nordeuropa ser det ud til, at arbejdsstyrken kun falder med 1,5 pct. indtil 2030, når man medtager forventninger om bl.a. migration,« siger analysechef Anne Kaag Andersen fra Colliers International Danmark

Undersøgelsen fra Colliers anslår, at efterspørgslen efter kontorlokaler vil falde med omkring 10 pct. de næste 20 år, fordi mange skal på pension på én gang. De yderligere 20 år indtil 2050 kan derudover komme til at byde på et ekstra fald med 10 pct.

Et ryk mod storbyerne


..

Læs også