16-årig iPhone-iværksætter glemte forretningsplanen

Selv om man kun er 16 år, kan iværksætter- trangen være så stor, at man glemmer det vigtigste: At tænke sig om.

Hangen til at blive herre i et eget hus er som regel iværksætternes primære drivkraft, men det kan også gå for stærkt. Det var det ved at gøre for den 16-årige Aalborg-dreng Mads Søndberg, som glemte flere af de vigtigste praktiske ting i opstartsfasen med sin virksomhed International Covers, som leverer tilbehør og beskyttelse til iPhones og iPads til private og snart også professionelle.

IPhones-tilbehøret har han på lager, mens iPadudstyret bestilles udefra.

I dag kan han godt se, hvad han gjorde galt, da han for et år siden etablerede sig sideløbende med sin skolegang.

»Jeg glemte at lave forretningsplan og tjekke, hvor mange konkurrenter, der var. Det er den dummeste måde at starte på, men nu går det bedre. Jeg skulle bare i gang og blive min egen herre,« fortæller han.

Af samme grund er hans bedste råd til andre iværksættere, at man undersøger markedet meget grundigt på forhånd og undgår at skyde for mange penge ind for tidligt.

»Tag den med ro, og hav tålmodighed og omtanke, selv om du rigtig gerne vil i gang,« lyder det næsten faderlige råd fra den unge mand.

Klar til lidt af hvert


Selv har Mads Søndberg brugt lidt under 10.000 kr. på at komme i gang, og det betegner han som gode lærepenge. Han skal også være parat til lidt af hvert, da indtjeningen ikke just er statisk. Fra august til september faldt omsætningen med 50 pct., men måneden forinden var den tredoblet, så det var trods alt til at leve med, og i løbet af 10 måneder er den månedlige vækst i gennemsnit 107 pct.

»Det er sjovt at have sit eget, og jeg frygter ikke, at det går galt. Jeg føler mig godt klædt på.«

Skolen er ikke et problem, understreger den stræbsomme iværksætter: »Jeg kan sagtens koncentrere mig om skolen og laver mine lektier omgående, når jeg kommer hjem, så jeg kan gå i gang lige på og hårdt med min virksomhed. Jeg bruger to-tre timer hver dag, når jeg kommer hjem fra skole.«

Nye eventyr


Arbejdsiveren er tillige fulgt op af en god dosis ambitioner, som han forventer vil bringe ham til nye iværksættereventyr.

»Længere fremad vil jeg gerne starte noget andet med en anden målgruppe og nogle andre produkter. Det skal være noget, som ikke mange sælger, men som mange vil have. Hvis jeg havde idéen allerede nu, ville jeg føre den ud i livet. Men jeg går meget og tænker over, hvad det kunne være,« lyder det.

Ved siden af iværksætteriet planlægger han også en uddannelse som biløkonom. Der er også sket et skifte i, hvordan hans nære omverden opfatter ham. I begyndelsen var der skepsis, men efter et år er den afløst af gode råd og input.

Læs også